20 aprilie 2024, 10:23

Alternative la școala de stat

Bucureștiul este astăzi un adevărat pol educațional cu o ofertă extrem de variată și cu nenumărate posibilități de dezvoltare personală pentru orice tânăr.

Universitatea Româno-Americană

Universitatea Româno-Americană

Pe lângă liceele și universitățile de stat, multe dintre ele de top, recunoscute nu doar în România, ci și pe plan internațional, de-a lungul ultimelor trei decenii au apărut nenumărate alternative private, școli, licee și universități care și-au construit deja o tradiție prin calitatea actului de învățământ și nivelulului ridicat de pregătire al profesorilor.

Așa se face că, vizitatorii Capitalei pot face acum cunoștință nu doar cu adevărate repere istorice ale învățământului bucureștean –  Universitatea din București, Politehnica sau Academia de Studii Economice, ci și cu competitorii lor privați, nu mai puțin redutabili, chiar dacă nu au o istorie atât de bogată, precum Universitatea Româno-Americană.

Beneficiind de o dotare materială de excepție și de profesori reputați, Universitatea Româno-Americană s-a impus de-a lungul anilor drept una dintre universitățile private cel mai bine cotate și care se poate lăuda cu absolvenți foarte bine pregătiți. Instituția promovează performanța, creativitatea, cercetarea și inovația, gândirea liberă și flexibilitatea, precum și responsabilitatea profesională și socială.

Pe lângă profesorii români, studenții beneficiază de cursuri oferite de profesori cunoscuți pe plan internațional, precum și de un Departament de Studii Asiatice, de o Școală de vară în domeniul Dreptului, de programe ERASMUS sau de studii oferite de Centrul Internațional de Training, autorizat de IATA, pentru domeniul turismului intern și internațional. Printre  facultățile din cadrul Universității se remarcă: Informatică Mangerială, Management-Marketing, Studii Economice Europene, Relații Comerciale și Financiar Bancare Interne și Internaționale, Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie.

În anii care au urmat revoluției din 1989, s-a vorbit foarte mult despre învățământul românesc și despre posibilitățile reale de adaptare a acestuia la noile realități, la economia de piață și la noile cerințe de pe piața muncii.

Libera inițiativă a găsit soluții interesante, forme noi, moderne, aliniate tendințelor internaționale și în ceea ce privește învățământul gimnazial și cel liceal, iar turistul interesat de alternativele educaționale private ale Capitalei va fi uimit de varietatea acestora.

Una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ privat, pe această zonă educațională, este Școala Cambridge din București care, în 2002, a fost licențiată de Universitatea Cambridge ca centru oficial de examinare pentru examenele internaționale Cambridge (CIE), oferind elevilor care studiază aici o educație după principiile învățământului britanic. Elevii acestei școli au naționalități diferite, vorbesc limbi diferite și au un istoric personal diferit, și totuși, studiind aici, formează un grup unitar de elevi care sunt educați după o curriculă internațională din care nu lipsesc artele și sportul.

În 2006, Școala Cambridge din București a devenit membru al rețelei globale de educație SABIS®, un grup de școli de elită care urmează un curriculum internațional bine definit și care și-a dovedit, în timp, calitatea.

Școala Cambridge pregătește copiii de la nivelul de grădiniță și până la terminarea liceului, oferindu-le acestora o pregătire specială, optimă în perspectiva trecerii la învățământul superior.

Ulterior absolvirii cursurilor, elevii școlii au fost acceptați pentru continuarea studiilor la cele mai prestigioase universități din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Olanda, precum și la Universitatea Politehnica sau Academia de Studii Economice din București.

O altă renumită instituție de învățământ privată, din Capitală, este Complexul Educațional Laude-Reut, care face parte dintr-un lanț internațional care numără 50 de unități de învățământ și se adresează copiilor și tinerilor care, în afara disciplinelor obișnuite, studiază la cursuri și despre tradițiile iudaice. Scopul înființării lanțului de școli Laude-Reut a fost tocmai revitalizarea acestor tradiții în Europa Centrală și de Est, după efectele nefaste pe care vicisitudinile istoriei le-au avut asupra comunităților din regiune.

Dintre disciplinele speciale care pot fi studiate aici atrag atenția unele mai puțin uzuale, precum diplomație, business, media sau public speaking și dezbatere. Cursurile Complexul Educațional Laude-Reut vizează categoriile de la preșcolar până la ultima clasă de liceu, iar absolvenții școlii au devenit, mai departe, studenți la universități recunoscute din toată lumea, inclusiv la instituții de top din România, precum universitățile de Arhitectură, de Medicină și Farmacie, de Teatru și Cinematografie sau de Medicină Veterinară.

Complexul Educațional Laude-Reut

Complexul Educațional Laude-Reut

O altă unitate de învățământ particular de prestigiu este Liceul Teoretic Național (LTN), înființat în 2012, care asigură toate nivelurile de școlaritate, de la grădiniță și până la liceu (3 -18 ani). Acesta își propune menținerea unei strânse legături între profesori, copii și familiile lor, militând pentru o implicare profundă a acestora în viața comunității, pentru activități sociale intense, precum și pentru pregătirea unei culturi generale solide a elevilor și a unei gândiri flexibile.

În afara disciplinelor clasice, copiii au ocazia să experimenteze periodic, în conformitate cu curricula specială a Liceului Teoretic Național, variante de educație alternativă, prin activități diverse non-formale, atractive, experimentale, care să le stârnească celor mici curiozitatea descoperirii și a perfecționării în diverse domenii. Din activitatea lor nu lipsesc sportul – liceul beneficiază de sală de sport, teren de sport multifuncțional cu gazon sintetic, precum și de un bazin de înot, drumețiile prin țară, precum și acțiunile dedicate protejării mediului înconjurător.

De altfel, întreaga dotare a Liceului Teoretic Național este la un nivel care nu este cu nimic mai prejos decât cel al unor instituții similare din Vestul Europei. Campusul LTN este dispus pe 4.200 mp și include imobilul principal, structurat pe subsol, parter și cinci etaje, parcare proprie și o infrastructură sportivă cu toate dotările necesare.

Liceul Teoretic Național

Liceul Teoretic Național

Sursa foto: editiadedimineata

Proiect realizat în cadrul programului de promovare a patrimoniului turistic Destination: Bucharest, derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol