2 octombrie 2022, 11:59

Amazon devine a doua companie care valorează 1 trilion de dolari

Amazon a devenit cea de-a doua companie din lume care a atins pragul de 1 trilion de dolari, după Apple.

Amazon a fost creată de Jeff Bezos, acum cel mai bogat om din lume, ca o companie online de vânzare de cărţi, în garajul său din Bellevue, Washington, în iulie 1994. Compania a devenit publică trei ani mai târziu, spre deosebire de companiile „unicorn” din ziua de azi, cum ar fi Uber şi Airbnb, care au rămas private timp de mai mulţi ani. Amazon a crescut cu 54 de milioane de dolari în oferta publică iniţială din 1997, care a estimat compania la 438 milioane de dolari.

Amazon a înregistrat o capitalizare de un trilion de dolari, marţi, după o creştere extraordinară în ultimul an. În numai 12 luni, compania a trecut printr-un raliu care a adăugat 520 de miliarde de dolari la valoarea capitalului propriu. Această creştere este la fel de mare ca şi capitalizările de piaţă ale companiilor Berkshire Hathaway şi Facebook, respectiv a cincea şi a şasea cea mai valoroasă companie publică din lume.

Având în vedere că ne apropiem cu paşi repezi de Black Friday, cu siguranţă valoarea Amazon va continua să crească în cursul anului 2018. În acelaşi timp, Apple ar putea să îşi păstreze locul întâi puţin mai mult, întrucât urmează să lanseze noi iPhone-uri şi un nou Apple Watch într-o săptămână, iar apoi sunt aşteptate noi tablete iPad în luna octombrie. Cu toate acestea, Amazon este pe o traiectorie care inevitabil va depăşi producătorul de dispozitive electronice.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol