15 aprilie 2024, 18:15

Amenzi drastice pentru cei care adaugă pe drapelul României inscripții și simboluri care nu sunt prevăzute de lege

Încălcarea interdicţiei de a adăuga pe drapelul României alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege se va sancţiona cu amendă de la 10.000 la 20.000 de lei, potrivit unei legi promulgate luni de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul, inițiat de Nicolae Ciucă, președintele PNL, fusese adoptat în luna decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Legea modifică articolul 20 din Legea nr. 75/1994, în sensul stabilirii şi sancţionării drept contravenţie a faptei constând în încălcarea interdicţiei de a adăuga pe drapelul României alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare.

Cetăţenii sunt datori să manifeste respect faţă de drapelul şi imnul naţional al României şi să nu comită niciun act prin care s-ar aduce ofensă acestora. Încălcarea interdicţiei constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei de către agenţii constatatori din cadrul Poliţiei Române şi ai Jandarmeriei Române, arată legea promulgată.

Potrivit expunerii de motive, „pângărirea drapelului României, ca simbol naţional, prin ataşarea de însemne peste culorile naţionale constituie o abatere gravă de la ordinea publică şi trebuie sancţionată proporţional, cu amendă în cuantum ridicat, pentru a descuraja astfel de fapte antinaţionale”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol