11 ianuarie 2023, 15:50

America la superlativ. Cele mai neobișnuite obiceiuri care ar surprinde orice turist european

Chiar dacă fiecare regiune a Statelor unite are propriile sale elemente diferențiatorii și propriile identități, există și anumite obiceiuri care sunt comune la nivel național. Însă, în timp ce aceste tradiții americane par a fi normale, se pare pentru unii pot deveni mai mult decât neobișnuite sau chiar ciudate pentru străini. De exemplu, americanii sunt adesea obișnuiți cu porții mari de mâncare sau sunt copleșiți cu sfaturi din partea apropiaților, lucruri care pentru occidentali pot părea ușor deplasate. Iată care ar fi cele mai ciudate 15 obiceiuri americane, care uimesc restul lumii.

Spun „Ce mai faci” în loc de „Bună” 

Sursă Foto: psychbytes.com

Când un funcționar public, un vânzător dintr-un magazin sau o simplă cunoștință din America te întreabă: „Ce mai faci?”, de fapt nu așteaptă un răspuns. Această formulă este considerată mai degrabă un simplu salut, similar cu „Bună”. Dacă unui european îi va fi lansată această întrebare, cu siguranță „se va se va lansa într-un monolog despre sănătatea și bunăstarea lor și va întreba [cum sunteți?] Înapoi și va aștepta un răspuns”, scrie Sophie-Claire Hoeller pentru The Independent .

Au majorete la jocurile sportive 

Sursă Foto: dw.com

Majoretele sunt cele mare înveselesc atât echipa lor, cât și suporterii, ca o formă de încurajare. Chiar dacă aceste fete drăguțe sunt un element cheie în orice tip de sport ar practica americanii, acest obicei este destul de ciudat pentru majoritatea non-americanilor. Și din păcate, nu avem majorete la Cupa Mondială de fotbal.

Cer cartea de identitate chiar și persoanelor majore

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Indiferent dacă aveți de gând să mergeți într-un bar sau doar să cumpărați o cutie de bere de la magazinul alimentar, există foarte mari șanse ca vânzătorul să vă ceară actul de identitate. Acest lucru se întâmplă adesea în Statele Unite și chiar dacă aveți cu mult peste vârsta majoratului. Obiceiul cu pricina este de foarte multe ori deranjat pentru străinii care nu sunt obișnuiți cu un astfel de gest, considerându-l ofensator, într-o oarecare măsură.

Au inventat conceptul de ”cafea la pachet”

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Americanii sunt cei care au inventat conceptul de „Coffe to go” sau celebra cafea la pachet. Acest lucru nu mai este atât de surprinzător pentru mulți dintre noi, datorită răspândirii brandurilor precum Starbucks, dar este destul de puțin cunoscut faptul că americanii au creat practica comodă de a lua cafeaua mergând în drum spre serviciu, obicei încă atacat de mulți europeni care preferă să se relaxeze la o terasă înainte de a ajunge la birou. La urma urmei, nu este cafeaua destinată să fie servită într-o ceașcă frumoasă în compania unei persoane plăcute? Ei bine, în America nu este!

Majoritatea magazinelor au și secțiune de ”drive thru”

Sursă Foto: qsrmagazine.com

În România, de exemplu, îți ia ceva timp să poți găsi un loc de parcare unde să poți lăsa mașina pentru a putea merge să mănânci într-un restaurant. Acest lucru nu este întâlnit, însă, și în America, unde majoritatea restaurantelor și magazinelor au adoptat un sistem de „drive thru”, deooarece aici oamenii sunt atât de ocupați încât nu au timpul necesar pentru a putea mânca liniștiți masa de prânz. De asta au inventat cafenele, magazine alimentare, baruri cu băuturi alcoolice și multe alte astfel de localuri cu un sistem de „drive”

Țin non-stop A/C-ul pornit

Sursă Foto: bestlifeonline.comFarmacii sub formă de supermarket 

În zilele toride de vară, americanii au o manie în a ține aerul condiționat tot timpul deschis, până când în încăpere temperatura te obligă să pui pe tine un pulover. Dacă veți ajunge din întâmplare într-o unitate americană pe timp de vară pentru doar 10 minute, veți îngheța atât de tare încât vă veți dori să vă întoarceți în canicula de afară. Cu toate acestea, în majoritatea celorlalte țări, o unitate A / C este folosită la limită sau în unele cazuri chiar deloc.

Porții de dimensiuni uriașe

Sursă Foto: elfinanciero.com.mx

De ce să servești o friptură de 200 de grame când poți avea una de 450 g? De ce să alegi o porție mică, când te poți alege cu una mare doar pentru un dolar în plus? Aceste aspecte sunt normale pentru americani, care preferă să mănânce doar porții uriașe, iar acest lucru este un concept pe care străinii îl observă rapid. Totul este la puterea a doua, nimic nu vine în porții mici, iar consumul alimentelor în fața televizorului este o normalitate.

Pun gheață în orice, oricând

Sursă Foto: bekins.us

Americanii iubesc gheața, la propriu. O servesc în apă, whisky, suc, vin, pe scurt orice. Chiar și atunci când afară temperaturile sunt cu mult sub medie, cafenelele servesc băuturi și frappucino. Cu toate acestea, în alte părți ale lumii, gheața nu este ceva ce veți vedea la fel de des.

Lasă bacșișuri generoase

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Unul dintre cele mai scumpe lucruri pe care le achită străinii care călătoresc în Statele Unite sunt bacșișurile. În majoritatea țărilor europene, taxele de serviciu sunt incluse în prețul unei mese, iar tipps-ul lăsat chelnerului nu depășește între 8 și 12% din valoare comenzii. Ei bine, în America, lucrurile stau cu totul altfel. Sunteți ”obligat” de obiceiul locului să adăugați un bacșiș cu peste 20 de procente în plus la factură, doar pentru a evita un aspect neplăcut al comenzii tale.

Avocații își fac reclamă

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Există puține țări în care veți întâlni panouri publicitare sau autobuze pline de reclame pentru serviciile de avocatură ale unei companii. În America însă, aceste reclame sunt peste tot – și, în mod surprinzător, încurcă vizitatorii străini.

Poartă pijamale în public

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Indiferent dacă merg până la oficiul poștal sau la cumpărături, americanii adoptă un stil extrem de confortabil, atunci când vine vorba de vestimentație. Mai mult, de cele mai multe ori, aceștia nici nu se mai obosesc să își schimbe pijamalele și ies așa în public. Nu se poate spune că fac asta din comoditate sau pur și simplu din lene, ci doar apreciază foarte mult confortul în detrimentul aspectului hainelor.

Au sticle de vin de trei litri

Sursă Foto: sothebys.com

Bineînțeles că această cantitate nu este una standard, însă, este destul de des întâlnită în orice supermarket sau magazin american de vinuri, ceva ce în Europa rar găsești chiar și în țările vinicole ale lumii precum Italia sau Franța. Așa cum am amintit și mai sus, americanii au făcut un stil de viață din expresia care, pe de altă parte, i-a și consacrat: „Cu atât mai mult, mai bun!”.

Prăjesc totul

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Totul, de la pui la înghețată pané și prăjituri. Americanii au găsit cu ușurință modalități extrem de creative pentru a prăji lucruri care probabil nu ar trebui să fie prăjite, devenit chiar o specialitate.

Au restaurante cu program de 24 de ore

Sursă Foto: bestlifeonline.com

Pe lângă celebrul New York City, orașul care nu doarme niciodată, mai sunt și altele care dețin afaceri cu un program de 24 de ore. Turiștii străini ar putea fi surprinși să afle cât de multe alte destinații din SUA au restaurante deschise non-stop. Iar acest lucru este posibil, doar pentru că americanii adoră mâncarea, iar dacă își doresc să iasă la un restaurant la 3 dimineața, nu îi împiedică absolut nimic.

Sursă Foto: rd.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol