12 ianuarie 2023, 2:40

Americanii au discutat despre relocarea președintelui Ucrainei. Unde s-ar muta acesta, dacă ar părăsi Kievul

Oficialii americani au evocat posibilitatea ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să părăsească Kievul și să se mute în orașul ucrainean Lviv, lângă granița poloneză, în cazul unei invazii masive ruse, potrivit postului american NBC.

Oficialii Administrației Biden au discutat cu Guvernul ucrainean planurile ca președintele Volodimir Zelenski să părăsească Kievul în cazul unei invazii ruse, potrivit afirmațiilor a două persoane familiare cu discuțiile.

Președintele Joe Biden și Zelenskyy au vorbit la telefon luni, a confirmat un oficial de la Casa Albă.

SUA și-au evacuat majoritatea personalului ambasadei din Kiev pe 12 februarie și și-au mutat operațiunile la Lviv din cauza preocupărilor de securitate cu privire la evoluțiile în plan militar ale Rusiei la granița cu Ucraina.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat despre discuțiile dintre oficialii americani și ucraineni despre planurile pentru Zelenski, dacă Rusia invadează Ucraina.

Un purtător de cuvânt al lui Zelenski a declarat că liderul ucrainean și Biden nu au discutat despre posibila sa plecare de la Kiev și relocarea la Lviv.  Totuși, Zelenski este văzut de oficialii Administrației ca fiind din ce în ce mai vulnerabil, au spus oamenii familiarizați cu discuțiile despre o strategie de ieșire.

John Herbst, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a declarat că la Kiev au fost luate măsuri pentru a se asigura că Guvernul va putea opera fără întreruperi în cazul unui atac, deși nu a precizat unde se va muta Cabinetul.

Statele Unite au anunţat că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, marţi, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

„Plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ”, a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Statele Unite au dezvăluit luni primele sancţiuni limitate după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina şi a anunţat trimiterea forţelor ruse de „menţinere a păcii” în aceste teritorii.

Ca răspuns, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk din sud-estul Ucrainei.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol