23 ianuarie 2022, 17:45

Americanii complet vaccinați nu vor mai purta mască nici în interior. Biden: ”Aruncați măștile!”

Americanii vaccinaţi împotriva COVID-19 nu mai trebuie să poarte măşti în interior, au declarat joi autorităţile sanitare, renunţând parţial la unul dintre simbolurile pandemiei, care a fost recomandat pentru prima dată să fie purtat de toată lumea din Statele Unite cu peste un an în urmă, notează AFP.

„Orice persoană complet vaccinată poate participa la activităţi în interior şi în aer liber, mici sau mari, fără a purta mască sau a respecta distanţarea fizică”, a declarat joi Rochelle Walensky, directoarea Centrelor pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică a ţării.

CDC recomandă, totuşi, ca persoanele vaccinate să poarte în continuare mască în mijloacele de transport (avioane, autobuze, trenuri), precum şi în aeroporturi şi gări, scrie AFP, preluată de agerpres.ro.

În prezent, aproximativ 35% din populaţia americană, peste 117 milioane de persoane, au primit doza sau dozele de vaccinuri necesare (vaccinul Johnson & Johnson este administrat într-o singură injecţie, cele de la Pfizer şi Moderna în două). Şi mai mult de 153 de milioane de persoane au primit cel puţin o doză.

Joi, adolescenţii americani cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani au putut, de asemenea, să înceapă vaccinarea cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

În acelaşi timp, numărul cazurilor a scăzut puternic în ţară: media contaminărilor cotidiene pe parcursul a şapte zile s-a redus la circa 36.000 de cazuri. Iar curba deceselor cotidiene este la cel mai scăzut nivel de la începutul lui aprilie 2020.

Decizia autorităţilor sanitare a fost luată în lumina studiilor ştiinţifice care au arătat că vaccinurile sunt eficiente şi împotriva infecţiilor asimptomatice şi a variantelor în circulaţie, a explicat ea. Rochelle Walensky a subliniat, de asemenea, faptul că rarele persoane care s-au îmbolnăvit în ciuda vaccinării au fost puţin contagioase.

„Dacă dezvoltaţi vreun simptom, trebuie să vă puneţi masca la loc şi să vă testaţi imediat”, a ţinut ea să adauge.

Rochelle Walensky a avertizat, de asemenea, că, dacă situaţia sanitară se va înrăutăţi, aceste recomandări ar putea fi modificate, mai scrie AFP.

Preşedintele american, Joe Biden, a salutat joi o „zi mare” în lupta împotriva pandemiei COVID-19 după anunţul ridicării recomandării de a purta mască pentru persoanele vaccinate, notează AFP.

„Dacă sunteţi complet vaccinaţi, nu mai trebuie să purtaţi mască!”, a spus el într-un discurs din grădinile Casei Albe.

 

„Aruncaţi măştile! Aţi câştigat dreptul de a face ceva pentru care americanii sunt cunoscuţi în întreaga lume: să-i salutaţi pe ceilalţi cu un zâmbet”, a continuat preşedintele Statelor Unite.

„Cred că acesta este o etapă importantă, o zi mare”, a adăugat el, îndemnându-i pe americanii care nu s-au vaccinat până acum să facă acest lucru fără întârziere.

„Vă implor: protejaţi-vă până la linia de sosire”, a insistat Joe Biden. „Ştim cu toţii cât de îngrozitor este acest virus”, a mai spus el.

„Vom ieşi din asta, ne vom reconstrui economia”, a continuat preşedintele american. „Vom cunoaşte din nou bucuria, vom zâmbi din nou”, a subliniat el.

Liderul de la Casa Albă a insistat asupra progresului spectaculos realizat în ultimele luni care, în opinia sa, plasează Statele Unite într-o situaţie specială.

„Dacă, în mod tragic, virusul face ravagii în alte ţări şi mulţi dintre ei, chiar şi cei bogaţi, se confruntă cu ritmul lent al campaniei de vaccinare, situaţia este foarte diferită aici”, a spus el.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.