4 octombrie 2024, 3:18

Analiștii de la Chișinău cred că Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse. „Dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”

Analiza de mai jos a apărut pe site-ul Radio Chișinău. „Dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre” este titlul articolului.

Incidentul, de acum două zile, când fragmente ale unei noi rachete au căzut pe teritoriul Republicii Moldova, ar trebui să reprezinte un nou semnal de alarmă, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să demareze acțiuni de pregătire a populației pentru situații excepționale, inclusiv o eventuală escaladare a războiului. Asta pentru că Republica Moldova se află pe hărțile de război ale Federației Ruse, iar riscurile pentru țara noastră sunt mari atât timp cât războiul continuă în Ucraina, susțin analiștii de la Chișinău, transmite Radio Chișinău.

Căderea rachetelor pe teritoriul Republicii Moldova nu mai reprezintă un incident singular, ci un pericol constant, consideră fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuța. El susține că autoritățile de la Chișinău ar trebuie să demareze acțiuni atât pentru pregătirea economiei, a militarilor și rezervei militare, cât și a civililor, în cazul escaladării războiului:

”Suntem, practic, de un an de zile în stare de alertă. Personal însă nu prea văd multe să se fi făcut în ceea ce privește mobilizarea și antrenarea populației, în pregătirea populației de a activa în situație excepțională. Deci, această rachetă (descoperită sâmbătă, 14 ianuarie, în apropierea localității Larga, nordul Rep. Moldova) a fost încă un clopoțel care, după sărbători, ne solicită să ne deșteptăm și să facem ceva pentru a ne pregăti, în caz de necesitate să puteam riposta unei urgii, așa cum o face Ucraina. Să nu uităm că în caz de escaladare a situației Rep. Moldova se află pe hărțile de război a Federației Ruse”, a spus Marinuța.

Pe fundalul intensificării atacurilor rusești asupra localităților ucrainene, Republica Moldova continuă să fie în pericol de a fi ținta unor rachete cu consecințe și mai grave, subliniază Vitalie Marinuța.

De aceeași părere este și expertul în securitate Ion Leahu. Făcând referire la  experții internaționali, spune că Rusia are încă o capacitate mare de război:

”Rusia, având o economie imensă, până recent având venituri colosale din vânzarea țițeiului și a gazelor, încă mult timp își va putea permite o economie de război, o economie care o să producă rachete, proiectile și tancuri. În situația dată, evident că dacă îi reușește Ucrainei să reziste, atunci rezistăm și noi. Dar dacă Rusia învinge Ucraina, perspectivele noastre sunt destul de sumbre”, a declarat Leahu.

Expertul Ion Leahu s-a referit și la declarațiile recente ale lui Andrei Ilarionov, fost consilier, în primul mandat, al lui Vladimir Putin, care a vorbit despre un posibil scenariu în care armata rusă ar putea ataca Bugeacul ucrainean și crea un coridor cu Găgăuzia, puternic prorusă, și cu regiunea transnistreană. Deși nu pare ușor de pus în practică acest scenariu, se poate observa o pregătire cel puțin din punct de vedere ideologic în regiunea găgăuză, a comentat Ion Leahu:

”N-aș acorda prea mare atenție unor asemenea perspective, dar în același timp uitați-vă la declarațiile din ultima perioada a doamnei Vlah. Câtă ură și disprețuire în adresa președintei și a conducerii Rep. Moldova, semn absolut evident că cineva încălzește situația. Cel puțin la nivel ideologic, se fac asemenea pregătiri și este posibil că în planul în care este vizată soarta Republicii Moldova au un rol și găgăuzii și transnistrenii”, a spus Leahu.

Amintim că sâmbătă, 14 ianuarie, în apropierea localității de frontieră Larga, raionul Briceni, autoritățile au descoperit fragmente cu circa 80 de kilograme de explozibil, ale unei rachete provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.  Explozibilul a fost detonat ulterior de către geniștii Armatei Naționale.

În octombrie și noiembrie anul trecut, rachete rusești au survolat teritoriul R. Moldova, iar fragmente ale acestora au căzut și pe teritoriul statului nostru, fiind distruse acoperișurile și geamurile mai multor case din localitatea Naslavcea, din zona de Nord. Bombardamentele rusești asupra Ucrainei au lăsat fără electricitate și majoritatea localităților din Republica Moldova.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol