25 aprilie 2024, 11:56

ANALIZĂ Ce facultăți din țară preferă absolvenții de liceu și ce specializări au început să dispară

În topul preferințelor absolvenților de liceu se află facultăți precum medicina sau ingineria, în timp ce unele specializări au fost suspendate din cauză că nu au fost suficienți doritori, se arată într-o analiză realizată de Mediafax.

Fie că au ales să studieze în Cluj-Napoca, Timișoara sau Sibiu, tinerii au preferat cu precădere facultatea de inginerie, informatică sau medicină, unde exemenul de admitere a reprezentat o provocare. La polul opus se află facultăți care își pierd specializările din cauza numărul redus de candidați înscriși la examenul de admitere.

În Cluj-Napoca , specialiștii în IT sunt la mare căutare pe piața muncii, orașul susținând noile tehnologii și aici activând sute de firme din acest domeniu. Multe dintre acestea racolează angajații de pe băncile facultăților, iar astfel diploma de licență asigură automat un loc de muncă în acest domeniu.

Și la Timișoara specializarea Informatică este cea mai căutată în Universitatea Politehnica din Timișoara, la admiterea din vară fiind înscriși 12 candidați pe un loc, în condițiile în care viitorii studenți nu trebuie să dea examen de admitere.

Potrivit reprezentanților Universității Politehnica din Timișoara, în acest an universitar au fost admiși peste 700 de candidați în cadrul Facultății de Automatică și Calculatoare, în condițiile în care cifra de școlarizare a fost dublată în ultimii cinci ani. Cu toate acestea, numărul IT-iștilor este insuficient pentru companiile din vestul țării.

La Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu cea mai mare concurență a fost la Inginerie, datorită dezvoltării parcului industrial de la marginea orașului, care oferă locuri de muncă tinerilor încă din timpul facultății.

La Brașov , Facultatea de Ingineria Lemnului din cadrul Universității Transilvania, care nu scoate niciun şomer, a rămas cu locurile neocupate. Aici studenții ar avea locul de muncă asigurat la finalul studiilor, în fabricile din județ. Potrivit reprezentanților universității, aceasta este singura facultate din România care pregătește specialiști în designul și tehnologia mobilei și a produselor finite din lemn.

La Galați , una dintre cele mai vechi și mai rare specializări universitare, Piscicultura, a fost suspendată din cauza lipsei de studenți. Anul acesta, la admitere s-au prezentat doar doi candidați și profesorii au decis să suspende cursurile. Piscicultura, o specializare cu o tradiţie de 70 de ani în cadrul Universitaţii Dunărea de Jos din Galaţi, a fost suspendată timp de un an. Asta deși facultatea are dotări moderne, cu laboratoare și stații de cercetare în care au fost investite sume mari de bani.

Citiți analiza integral aici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol