6 septembrie 2023, 6:49

Analiză CNN. Ce trebuie să înțelegem din vizita lui Zelenski la Washington?

CNN face o analiză a vizitei președintelui Ucrainei în Statele Unite. O redăm mai jos.

La 300 de zile după ce țara sa a fost invadată de Rusia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a plecat la Washington DC pentru a discuta despre ceea ce ar putea aduce următoarele 300 de zile.

Învăluită în secret până în ultimul moment, vizita istorică a fost plină de simbolism, de la tricoul verde închis al lui Zelensky la cravata cu dungi galbene și albastre a președintelui Joe Biden și până la steagul de luptă ucrainean desfășurat pe holul Camerei Reprezentanților.

Dar călătoria a fost mult mai mult decât aceste simboluri. Biden nu l-ar fi invitat pe Zelenski la Washington – și nu ar fi îndurat o călătorie riscantă în afara Ucrainei pentru prima dată de la începutul războiului – dacă nu ar fi crezut că se poate realiza ceva real întâlnindu-se față în față în loc să se vorbească la telefon.

Din discuțiile lor ambii bărbați au arătat clar că văd războiul intrând într-o nouă fază. Pe măsură ce Rusia trimite mai multe trupe pe linia frontului și duce o campanie aeriană brutală împotriva țintelor civile, temerile privind un impas cresc.

Cu toate acestea, în timp ce Zelenski a plecat de la Washington pentru o călătorie de întoarcere în Ucraina, lungă și la fel de riscantă, nu era clar că o cale de a pune capăt conflictului era mai clară.

Biden și Zelenski încearcă să-și dea seama cum se termină războiul

Obținerea unei poziții clare a lui Zelenski în ceea ce privește încheierea războiului a fost una dintre prerogativele aducerii sale la Casa Albă. Liderul ucrainean își exprimase anterior dorința unei „păci juste” care să pună capăt conflictului – un aspect despre care oficialii americani au spus că se va afla în centrul discuțiilor lor de miercuri.

Dar miercuri, Zelenski a folosit o retorică belicoasă care a sugerat că o astfel de pace nu este aproape, afirmând că drumul spre încheierea războiului nu ar implica concesii față de Rusia.

„Pentru mine, ca președinte, „pace dreaptă” înseamnă fără compromisuri”, a spus el, indicând că nu vede niciun drum spre pace care să implice ca Ucraina să renunțe la teritoriu sau suveranitate.

Ulterior, în discursul său în fața Congresului, Zelenski a declarat că i-a prezentat lui Biden o formulă de pace în 10 puncte – deși oficialii americani au declarat ulterior că este același plan pe care l-a oferit liderilor mondiali la summitul Grupului celor 20 de luna trecută.

Printre națiunile occidentale care s-au raliat în sprijinul lui Zelenski, au existat îngrijorări persistente cu privire la ceea ce ar putea fi planul pe termen lung al lui Zelenski.

În ceea ce-l privește, Biden a declarat că depinde de Zelensky să „decidă cum vrea să se termine războiul”, o opinie susținută de mult timp care lasă multe întrebări fără răspuns.

Zelenski arată că își cunoaște publicul – și își etalează abilitățile de spectacol

Zelenski și-a presărat discursul adresat legislatorilor cu referiri la istoria americană, de la bătălia crucială de la Saratoga din timpul Războiului de Independență până la Bătălia de la Bulge din al Doilea Război Mondial.

El și-a ținut discursul în limba engleză, o alegere intenționată, desigur. Chiar și ținuta sa vestimentară – cămașa verde a armatei, pantaloni cargo și cizme, devenită acum familiară, părea menită să reamintească publicului său că se află în prezența unui lider în timp de război.

De-a lungul conflictului, Zelenski a demonstrat o abilitate acută de a se adresa publicului său, fie că este vorba de legislaturile naționale sau de publicul de la Grammy.

Miercuri, el a încercat să valorifice răspunsul emoțional al americanilor la suferința țării sale, evocând nopțile întunecate de iarnă, în timp ce Rusia încearcă să întrerupă alimentarea cu energie electrică a Ucrainei.

„Peste două zile vom sărbători Crăciunul. Poate la lumina lumânărilor. Nu pentru că este mai romantic, nu, ci pentru că nu va fi electricitate”, a spus el.

Dar el a părut, de asemenea, conștient de faptul că mulți americani – inclusiv unii republicani din Congres – s-au întrebat cu voce tare de ce sunt necesare miliarde de dolari americani pentru un conflict aflat la mii de kilometri distanță. El a încercat să facă din această cauză ceva mai mult decât propria sa patrie.

„Bătălia nu este doar pentru viața, libertatea și securitatea ucrainenilor sau a oricărei alte națiuni pe care Rusia încearcă să o cucerească”, a spus el. „Lupta va defini în ce lume vor trăi copiii și nepoții noștri”.

El a adăugat: „Banii voștri nu sunt acte de caritate. Este o investiție în securitatea globală și în democrația pe care o gestionăm în cel mai responsabil mod”.

Zelensky acceptă în cele din urmă călătorie care i s-a oferit – și primește și muniția

La începutul războiului Rusiei în Ucraina, Zelenski a refuzat o ofertă americană de a-l evacua din Kiev.

„Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, le-a spus Zelenski americanilor.

Zece luni mai târziu, le-a primit pe amândouă. Când Zelenski a aterizat miercuri în afara Washingtonului într-un avion militar american, sosirea sa a pus capăt unui sprint de 10 zile al oficialilor americani și ucraineni pentru a organiza o vizită riscantă pe timp de război, menită să mobilizeze sprijinul pentru rezistența continuă a Ucrainei la invazia Rusiei.

Chiar înainte de sosirea lui Zelenski, administrația Biden a anunțat că trimite aproape 2 miliarde de dolari în asistență de securitate suplimentară Ucrainei – inclusiv un nou sistem sofisticat de apărare antiaeriană Patriot, pe care Zelenski îl solicită de luni de zile.

În evaluarea vizitei, Zelenski le-a sugerat consilierilor că nu ar fi dorit să călătorească la Washington dacă nu ar fi existat o evoluție semnificativă în relația bilaterală cu Statele Unite, potrivit unei surse familiare cu acest subiect. Zelenski a considerat decizia SUA de a trimite un sistem de apărare antirachetă Patriot în Ucraina ca fiind o schimbare majoră în relația dintre cei doi aliați.

Cu toate acestea, stând alături de Biden, el a fost sincer că nu consideră că singurul sistem Patriot este suficient.

„Am dori să primim mai multe Patriot”, a spus el în timp ce Biden râdea. „Îmi pare rău, dar suntem în război”.

Un front unit într-una dintre cele mai complicate relații din lume

Vorbind mai târziu în fața Congresului, Zelenski a fost din nou direct că nu crede că sprijinul american este suficient.

„Este suficient? Sincer, nu prea”, a spus el despre artileria pe care SUA a furnizat-o până acum.

Solicitarea sinceră a lui Zelenski pentru mai multe sisteme Patriot – și răspunsul vesel al lui Biden – a reprezentat o fereastră către una dintre cele mai complicate relații din lume.

La suprafață, Biden și Zelenski au menținut un parteneriat solid. Iar Zelenski l-a lăudat pe Biden în mod efuziv în timp ce acesta a trecut de la Biroul Oval la East Room și la Capitol Hill.

Cu toate acestea, nu este nevoie de prea mult pentru a detecta tensiunile care apar,  chiar la suprafață. Zelenski a făcut în mod constant agitație pentru un sprijin suplimentar din partea SUA, în ciuda zecilor de miliarde de dolari în asistență militară pe care Biden le-a direcționat către țara sa.

Acest lucru nu l-a pus într-o poziție avantajoasă pe Biden sau pe echipa sa. Dar, așa cum a făcut-o cu o serie de alți lideri străini, Biden părea miercuri hotărât să transpună apropierea fizică într-o mai bună înțelegere a omologului său.

„Totul constă în a privi pe cineva în ochi. Vorbesc sincer. Nu cred că există vreun substitut pentru a sta față în față cu un prieten sau un dușman și a-l privi în ochi”, a spus el.

O vizită care simbolizează o „nouă fază” în război

Biden l-a invitat pe Zelenski la Washington în această săptămână deoarece consideră că războiul din Ucraina intră într-o „nouă fază”, au declarat oficialii înaintea vizitei. În timp ce iarna se instalează și Rusia continuă să vizeze infrastructura civilă, momentul părea potrivit pentru ca Zelenski să facă un apel public dramatic pentru a obține sprijin internațional continuu.

Cu toate acestea, noua fază nu este doar pe câmpul de luptă. În întreaga lume, liderii se confruntă cu consecințele amare ale invaziei Rusiei. Prețurile mai mari la energie și alimente, generate în parte de sancțiunile dure impuse Moscovei, au provocat probleme politicienilor din Europa și Statele Unite.

La Washington, republicanii care sunt pe cale să preia controlul Congresului au precizat că nu vor aproba fiecare dintre solicitările lui Biden privind asistența pentru Ucraina – deși temerile că finanțarea se va epuiza complet par nefondate. Congresul este pe punctul de a aproba aproape 50 de miliarde de dolari în asistență suplimentară pentru securitate și economie.

În fața legislatorilor, Zelenski s-a referit în mod repetat la membrii „ambelor partide”, încercând să prezinte cauza sa ca fiind una bipartizană.

Cu toate acestea, unii republicani au refuzat să asiste la discursul lui Zelenski în fața Congresului, în semn de protest față de ceea ce ei susțin că sunt dolari necontrolați care pleacă din SUA.

În acest context, Biden a insistat că sprijinul SUA va continua multe luni de zile de acum încolo.

El a spus că este „important pentru poporul american și pentru lume să audă direct de la dumneavoastră, domnule președinte, despre lupta Ucrainei și despre necesitatea de a continua să fim împreună până în 2023”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol