Invazia rusească a dat o lovitură puternică ambițiilor Ucrainei de a deveni o putere a materiilor prime.
Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina în februarie 2022, această țară, care deține aproximativ 500.000 de tone de litiu de înaltă calitate și mari cantități de pământuri rare (REE), era pe punctul de a fi un jucător esențial în tranziția globală către tehnologia verde.
Însă, pe măsură ce Rusia a ocupat teritoriile din estul și sudul Ucrainei, viitorul materiilor prime esențiale ale țării a fost pus sub semnul întrebării.
Pe măsură ce războiul intră în al doilea an, Uniunea Europeană, Statele Unite și alte puteri occidentale realizează investiții strategice în întreaga lume pentru a-și diversifica sursele și a se desprinde de dependența lor de materiile prime importante provenite din China și Rusia – investiții care înseamnă mine și infrastructură în alte locuri decât Ucraina și care afectează foarte mult capacitatea viitoare a Ucrainei de a concura pe piața materiilor prime vitale, scrie Codastory.
„Cea mai mare parte a dezvoltării resurselor naturale din străinătate este probabil deja ieșită din discuție”, a spus Chris Berry, analist pentru materii prime esențiale la House Mountain Partners din Washington, D.C.
Chiar și după război, încrederea investitorilor va fi probabil profund afectată. Potrivit oficialilor ucraineni, numai procesul de deminare va dura aproximativ zece ani. Rusia a contaminat suprafețe întinse din teritoriu cu mine și alte muniții neexplodate.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol