19 martie 2024, 10:12

Anchetă video: Cum a fabricat Rusia manifestații false anti-Ucraina și NATO la Paris, Bruxelles, Madrid și Haga

Documente obținute de cotidianul francez Le Monde și de parteneri media ai acestuia, precum cotidianul german Süddeutsche Zeitung, dezvăluie modul în care manifestanți falși au fost recrutați și plătiți să protesteze la adresa Ucrainei și a NATO în mari orașe europene, relatează Le Monde. O operațiune, precizează sursa citată, orchestrată de serviciile de informații ruse.

”Încetați să trimiteți arme Ucrainei! Zelenski bombardează Donețk și Luhansk!”. Un singur mesaj, pe două pancarte, identice aproape la literă. Una este agitată în timpul unei manifestații contra reformei pensiilor la Paris, în data de 11 februarie 2023, cealaltă, în timpul unei adunări ecologiste, la Haga, la 28 ianuarie.

Cei trei bărbați omniprezenți

Alte imagini reproduc aceeași scenă. De fiecare dată, un grup de trei bărbați purtând pancarte cu mesaje contra Ucrainei sau chiar a NATO se fotografiază. În spatele lor, mulțimea de manifestanți veniți pentru cu totul alte motive dă impresia că motivele lor de protest suscită o manifestație amplă. Apoi imaginile sunt partajate pe Facebook, YouTube și TikTok.

Fie că este vorba despre Paris, Madrid sau Bruxelles, acești pseudo-manifestanți, trimiși de Rusia, au avut ca misiune să răspândească informații false, să creeze discordie și nemulțumire în legătură cu războiul din Ucraina.

Le Monde, în parteneriat cu organizația Dossier Center și mai multe mijloace de informare europene, a reperat zeci de astfel de manifestații în mai multe orașe europene. Documente interne ale serviciilor secrete ruse, pe care organizațiile media le-au analizat și autentificat, arată modul în care Rusia a coordonat aceste operațiuni de destabilizare.

Cum funcționează planul serviciilor secrete rusești

Søren Liborius, consilier din cadrul Serviciului european pentru acțiune externă (SEAE), serviciul diplomatic al UE, a declarat pentru DR (radioteleviziunea publică daneză) că Rusia utilizează din ce în ce mai des manifestații europene pentru a realiza astfel de ”operațiuni pe termen scurt” care vizează crearea de discordie în țările occidentale în privința războiului din Ucraina.

Un document al serviciilor secrete ruse, obținut și autentificat de autorii anchetei, ilustrează acest gen de stratefie pusă în practică de Moscova.

În raportul citat, denumit ”Proiect anti-Erdogan”, serviciile ruse identifică anumite tensiuni prezente între ”Turcia și țările Uniunii Europene” și vorbesc despre ”o creștere a sentimentului antiislam” în Europa. Documentul sugerează că utilizarea ”acestui sentiment” și îndemnarea unor ”rezidenți locali sau a unor migranți” de a se filma în timpul acțiunilor anti-Erdogan în diferite orașe europene, scrie 7sur7.be.

Sunt exploatate tensiuni reale

”O parte dintre campaniile de dezinformare ruse se bazează pe tensiuni reale, precum cele care există deja între Turcia și Germania sau între Turcia și Franța”, a declarat pentru Le Monde un agent al serviciilor de informații europene, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

”Grație pionilor săi, amplasați strategic în cadrul mulțimii, Moscova poate face să se creadă că peste 100.000 de persoane au protestat la adresa ajutorului occidentat acordat Ucrainei”, a explicat Søren Liborius.

Aceste imagini sunt publicate apoi în masă pe rețelele de socializare de trolli, în speranța de a ajunge la cât mai multe persoane posibil. Anumite imagini au fost difuzate, de exemplu, de două persoane în vârstă de 20 de ani originare din Sankt-Petersburg, via mai multor profiluri Facebook și YouTube, a descoperit radioteleviziunea daneză DR.

Urmăriți aici ancheta video prezentată de cotidianul Le Monde.

Foto principală: Frederik Storm, DR/7sur7.be


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol