13 octombrie 2023, 16:48

Angajații de la Google formează un sindicat global. Compania Alphabet va fi trasă la răspundere

Lucrătorii de la Google din întreaga lume se reunesc pentru a forma o alianță sindicală globală. Noua coaliție, numită Alpha Global, este formată din 13 uniuni diferite, care reprezintă lucrători din zece țări, inclusiv din SUA, Marea Britanie și Elveția. Anunțul vine la câteva săptămâni după ce angajații din SUA și Canada au lansat Alphabet Workers Union (AWU), un sindicat minoritar afiliat la Communications Workers of America. AWU a crescut de la 230 de membri la peste 700 în decurs de o săptămână de la lansare.

Alpha Global este afiliată la UNI Global Union, o federație a sindicatelor care reprezintă 20 de milioane de muncitori din întreaga lume, inclusiv de la Amazon. Coaliția nu va avea un acord legal obligatoriu cu compania, dar, pe parcurs, va încerca să preseze Google să semneze un acord de neutralitate – un contract care obligă compania să susțină încercările de sindicalizare. Este însă puțin probabil ca Google să accepte acești termeni.

Alpha Global va alege un comitet director. Uniunea va aborda probleme naționale, cum ar fi tratamentul moderatorilor de conținut în anumite țări, precum și preocupări internaționale, de exemplu privitoare la faptul că lucrătorii sunt obligați să semneze acorduri de nedivulgare a informațiilor.

Alpha Global este încă un semn că lupta pentru sindicalizarea lucrătorilor din tehnologie se accelerează. Dacă are succes, uniunea ar putea oferi un exemplu lucrătorilor de la alți giganți tehnologici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol