27 noiembrie 2022, 21:36

Angela Lansbury va primi Premiul Tony pentru întreaga carieră. Are 96 de ani

​Actriţa britanică Angela Lansbury, starul din “Verdict crimă”, în vârstă de 96 de ani, va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră la ediţia din acest an a galei Tony Awards, scrie Variety.

Într-o carieră care se întinde pe parcursul a peste 75 de ani, Lansbury a câștigat deja cinci premii Tony.

După ce a debutat în cinematografie, Lansbury și-a făcut debutul și pe Broadway în 1957 în „Hotel Paradiso”.

De-a lungul deceniilor, a jucat în „Anyone Can Whistle”, „Mame”, „Dear World”, „Gypsy” și Sweeney Todd.

După o pauză de 24 de ani, a revenit pe Broadway în 2007 cu „Deuce”, urmat doi ani mai târziu de „Blithe Spirit” și de un alt Tony. Ea avea să apară și în „A Little Night Music” și „The Best Man”.

Filme

Lansbury a jucat în peste 70 de filme, printre care „Gaslight”, „National Velvet”, „The Picture of Dorian Gray”, „The Long, Hot Summer” și, poate cel mai memorabil, în „The Manchurian Candidate”, ca personificare a răutății materne.

A obținut trei nominalizări la Oscar pentru munca sa. O nouă generație de telespectatori au cunoscut-o ca voce a doamnei Potts în „Frumoasa și bestia” de la Disney și din activitatea sa în „Nanny McPhee”.

Cel mai longeviv serial polițist

În perioada 1984-1996 a jucat rolul Jessica Fletcher în „Murder, She Wrote”, cel mai longeviv serial polițist din istoria televiziunii. Are 6 Globuri de Aur și 18 nominalizări la Emmy și este deținătoarea unui Oscar onorific pentru întreaga carieră. În 2014, regina Elisabeta a II-a a numit-o pe Lansbury „Dame Commander of the British Empire”.

Gala Tony Awards 2022 va fi prezentată de actriţa Ariana DeBose, una dintre protagonistele musicalului „West Side Story” regizat în 2021 de Steven Spielberg, şi va avea loc pe 12 iunie la New York.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol