12 august 2020, 8:57

Angela Merkel, cea mai puternică femeie a lumii

Angela Merkel este un om politic de naționalitate germană, prima femeie cancelar din Germania și unul dintre arhitecții Uniunii Europene. Aceasta a intrat în politică după căderea Zidului Berlinului în anul 1989 și a devenit treptat una dintre cele mai puternice figuri aflate la conducerea Uniunii Europene în urma alegerilor naționale din 2005.

 

Aceasta s-a născut pe data de 17 iulie 1954 în Hamburg, Germania de Vest. A crescut într-o zonă rurală din republica germană aflată în nordul Berlinului. Studiind fizica la Universitatea din Leipzig unde a reușit să-și obțină doctoratul în anul 1978. Ca urmare a studiilor a lucrat în domeniul chimist la Institutul Central de Chimie și Fizică, din cadrul Academiei de Științe din Berlin între anii 1978 și 1990.

Prima femeie cancelar 

După căderea zidului Berlinului din anul 1989 Angela Merkel s-a alăturat partidului politic Uniunea Creștin – Democrată ( CDU ). La scurt timp după aceea Merkel a fost numită ministru pentru femei și tineret în cabinetul cancelarului Helmut Kohl. A urmat să devină ministru pentru mediu și siguranță nucleară, funcție prin care a reușit să obțină foarte multă vizibilitate și o anumită platformă pe care a reușit să-și clădească viitoarea carieră politică. După înfrângerea mentorului său Koln în alegerile din anul 1998, aceasta a ocupat funcția de secretar general al CDU, iar în data de 10 aprilie 2000 a devenit prima femeie președinte al partidului.

Anul 2002 a fost unul trist pentru Merkel deoarece a pierdut funcția de cancelar din partea CDU în favoarea lui Edmund Stoiber. Însă aceasta a devenit liderul opoziției din Bundestag deoarece Stoiber a pierdut în fața lui Schroder. Așadar a început o serie de reforme de tipul economic și social, dorind să obțină schimbări în legislația muncii. A fost de părere că un parteneriat transatlantic puternic este necesar asemenea unei prietenii cu Statele Unite ale Americii.

Sursă foto: agenpress.it

În anul 2005 pe 30 mai a fost nominalizată pentru a candida din partea CDU la funcția de cancelar. Lupta pe care a trebuit să o ducă împotriva partidului SPD, reprezentat de Gerhard Schroder, a fost una la limită cu rezultate apropiate respectiv CDU – 35,3%  și SPD – 34,2%. Deoarece partidele nu au reușit să formeze o majoritate în Bundestag au urmat negocieri serioase timp de trei săptămâni, în urma cărora Angela Merkel a devenit cancelar și SPD a primit opt din cele 16 locuri din cabinet.

Merkel a devenit cancelar la data de 22 noiembrie 2005 fiind aleasă de o majoritate din deputații Bundestagului mai exact 397 la 217.

La data de 22 septembrie din anul 2013, atunci când au avut loc alegeri, alianța condusă de Merkel a reușit să obțină un rezultat de 41,5%. Iar în data de 16 decembrie în același an a semnat acordul de a guverna cu Uniunea Creștin Democrată, colegii din Uniunea Creștin Socială și Partidul Social Democrat. Acest acord precedat de negocieri a dus la includerea unui salariu minim interprofesional și posibilitatea de obținere a dublei cetățenii pentru copiii imigranților ce s-au născut după anul 1990 în Germania.

Cum era de așteptat în data de 17 decembrie 2013 Angela Merkel a fost realeasă pentru a treia oară cancelar al Germaniei cu o majoritate covârșitoare. Pentru prima dată de când este persoană publică, în această campanie cancelarul a dat publicității detalii din viața sa personală, mai exact o poză cu ea și fratele ei aflați în casa din Templin. ”Am luat-o pe căi separate în viață, dar mai sunt multe ce încă ne leagă. Valorile creștine ale familiei noastre și deschiderea către lume au fost lucrurile care ne-au format”, a menționat Angela Merkel. Tot în campanie Merkel și-a luat angajamentul de a suplimenta cheltuielile pentru infrastructura rutieră și educație, plusând pe necesitatea creșterii ajutoarelor sociale pentru copii din cauza ratei scăzute a natalității.

Stilul de guvernare a cancelarului german Angela Merkel a fost caracterizat drept pragmatic, în ciuda faptului că au existat mulți critici care i-au denigrat abordările din lipsa unei poziționări clare față de o ideologie sau alta.

Să nu uităm că există și câteva lucruri mai puțin știute despre Merkel:

A fost a doua femeie care a condus o reuniune G8

A primit premiul Charlemagne oferit pentru efortul de a reforma Uniunea Europeană

Îi place să gătească supe, șnițele, pește și prăjituri

Are o păpușă din renumita serie Barbie care i-a fost dedicată

Revista Forbes a numit-o „cea mai puternică femeie din lume” în diferite momente: 2006, 2007, 2008, 2009, 2011 și 2013

Sursă foto: web.de

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.