1 decembrie 2021, 9:05

Filmele câștigătoare la Animest.16 vor fi proiectate în ultima zi a festivalului

Filmele câștigătoare la Animest.16 vor fi proiectate în ultima zi a festivalului, în 17 octombrie. La cinema Elvire Popesco, de la 18:30 vor fi proiectate scurtmetrajele care au fost premiate, iar la 20:30 veți putea vedea lungmetrajul câștigător. Biletele pot fi cumpărate de la Eventbook.

„Easter Eggs”, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație. Odată cu această distincție, scurtmetrajul premiat se va înscrie automat pe lista de filme eligibile la Oscaruri, votată de membrii Academiei Americane de Film. Animest este singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar, începând din 2017.

„La confiture de papillons / Butterfly Jam” (r. Shih-Yen Huang, Franța) a câștigat premiul pentru cel mai bun film studențesc al ediției.

Două mențiuni speciale în cadrul acestei secțiuni au fost acordate scurtmetrajelor „Green” (r. Karolina Kajetanowicz, Polonia) și „Reduction” (r. Reka Anna Szakely, Ungaria).

Distins cu Premiul Juriului Annecy, lungmetrajul „La Traversée / The Crossing” (r. Florence Miailhe) a cucerit juriul Animest și a fost desemnat Cel mai bun lungmetraj prezentat la această ediție.

Artistele animatoare Joanna Quinn, Izabela Plucinska și Mélody Boulissière i-au oferit o mențiune specială regizoarei Michaela Pavlátová, creatoarea filmului „My Sunny Maad”.

Aceleași trei membre ale juriului au acordat Premiul pentru Cel mai bun film românesc scurtmetrajului „I Sit and Look Out” (r. Gabor Balazs), o varietate de imagini reale și suprarealiste, ce reflectă probleme sociale într-o formă artistică plină de imaginație.

„Start a New Call”, în regia lui Lucian Barbu, a primit o mențiune specială în competiția dedicată scurtmetrajelor animate autohtone.

„Maalbeek” (r. Ismaël Joffroy Chandouti, Franța), „un film care găsește imaginile perfecte pentru a contura o poveste care n-ar putea fi relatată în cuvinte”, a câștigat la această ediție Premiul Competiției Anidoc (cel mai bun documentar animat), în cadrul căreia o mențiune specială i-a fost oferită scurtmetrajului rusesc „Life’s a Bitch”, regizat de Varya Yakovleva.

Celelalte premii:

Cel mai bun videoclip (Animusic)
‘Nights’ Jesper Ryom, r. Mathijs Luijten (Germania 2021, 4 min 31 sec)

Mențiune specială pentru videoclip (Animusic)
‘Melancolia’ Caravan Palace, r. Alina Popescu (România 2021, 4 min 3 sec)

Cel mai bun film VR
Dislocation, r. Veljko Popović, Milivoj Popović (Croația 2020, 7 min 45 sec)

Cel mai bun scurtmetraj pentru copii (Minimest)
Migrants, r. Hugo Caby, Antoine Dupriez, Aubin Kubiak, Lucas Lermytte, Zoé Devise (Franța 2020, 8 min 17 sec)

Proiectul câștigător Pitch, please!
‘Balázs Orbán, the collector of legends’ – Fazakas Szabolcs, Bálint Hunor

Mențiune specială Pitch, please!
‘Bean’ – Dragoș Andrei Dobai, Merve Caydere Dobai

Câștigătorul programului Incubatorul de Animație
Caterina Cherecheș

Mențiuni în cadrul programului Incubatorul de Animație
Miriam Arvunescu, Alisa Vasiliu


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.