20 iunie 2024, 3:16

Hannah Goslar, prietena Annei Frank, a murit la 93 de ani: Au fost deținute împreună la Bergen-Belsen

Hannah Goslar, una dintre cele mai bune prietene ale Annei Frank care, la fel ca ea, a fost reținută în lagărul de concentrare nazist din Bergen-Belsen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a murit la vârsta de 93 de ani, informează Times of Israel.

Goslar s-a născut în 1928, familia ei a fugit din Germania în 1933 și s-a stabilit la Amsterdam, unde cele două fete se întâlnesc la școală.

Au pierdut contactul în 1942, când familia Frank s-a ascuns pentru a scăpa de naziști. Goslar și familia sa au fost arestați de Gestapo în 1943 și deportați la Bergen-Belsen, în anul următor. Acolo, Anna și Hannah s-au întâlnit din nou în februarie 1945, cu puțin timp înainte de moartea Annei Frank.

Hannah Goslar și sora ei Gabi au fost singurii membri ai familiei lor care au supraviețuit. Goslar a emigrat ulterior la Ierusalim, unde s-a căsătorit cu Walter Pick. Cuplul a avut trei copii, 11 nepoți și peste 31 de strănepoți: „Acesta este răspunsul meu pentru Hitler”, a spus Goslar.

Hannah, sau Hanneli, așa cum o numea Anna în jurnalul ei, era una dintre cele mai bune prietene ale ei: se cunoșteau de la grădiniță. Hannah a împărtășit mereu amintiri despre prietenia lor și despre Holocaust.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol