27 aprilie 2024, 15:05

Anotimpurile dialogului despre teatru, cu Octavian Saiu, vă oferă o discuție despre artă și diplomație cu Simona Miculescu, Președinta Conferinței Generale UNESCO

Ediția de iarnă a Anotimpurilor dialogului despre teatru va avea loc la Paris, în cetatea valorilor europene, unde Octavian Saiu o are ca invitat special pe Simona Miculescu – Președinta Conferinței Generale UNESCO. Întâlniri dincolo de granițe: Arta ca diplomație și diplomația ca artă” se intitulează această ediție specială a seriei de dialoguri culturale organizate de Teatrelli, programată să aibă loc duminică, pe 11 februarie, la sediul Institutului Cultural Român din Paris.

Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 17:00 (18:00 ora României), pe paginile de Facebook Teatrelli și Institut Culturel Roumain de Paris.

Arta și granițele geografice

Despre cum reușește arta să depășească granițe geografice și bariere culturale, despre creatori care pun numele României pe lista excelenței în lume, despre patrimoniu tangibil și intangibil, dar mai ales despre încrederea autentică în dialog va fi vorba în ediția de iarnă a întâlnirilor găzduite de Octavian Saiu.

Astăzi, într-o lume care începe să respingă și defectele și calitățile globalizării, tendințele locale sunt tot mai pronunțate. Revenirea la tradiții, refacerea vechilor granițe, ridicarea de noi ziduri sunt semnele aceleiași forme de izolare în gândire care pare nu doar manifestarea unui recul, ci și expresia unui refuz. Al dialogului, în primul rând. Teatrul, pe de altă parte, ne amintește și fără să vrea că numai prin dialog suntem noi înșine, că numai descoperirea celuilalt ne ajută să definim convingerile proprii. În acest sens, arta scenei este o formă de diplomație implicită, discretă și elegantă, care ne învață fără tonalități didactice despre cum să fim deschiși față de semeni și cum să depășim limitele locurilor comune. Fiindcă dincolo de orice ipocrizie – și să nu uităm că originea termenului este legată de jocul identităților de împrumut – diplomația este ritualul dialogului public prin excelență.”, transmite Octavian Saiu.

Invitați

Alături de Simona Miculescu, vor participa prin mesajele lor: Constantin Chiriac directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, dramaturgul, poetul și jurnalistul Matei Vișniec, ale cărui piese sunt traduse și jucate in întreaga lume, autoarea și regizoarea Alexandra Badea, premiată de Academia franceză, și Mircea Cantor, artistul care a reimaginat celebra geantă Dior în cheie transilvană.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol