13 decembrie 2023, 12:13

Antibioticele administrate în copilărie pot altera imunitatea la maturitate

Un studiu al Universității British Columbia a descoperit că tratamentul cu antibiotice administrat la copii poate mări susceptibilitatea la boli mai târziu în viață.

Cea mai mare parte din flora bacteriană din intestine are un rol pozitiv în menținerea unui sistem imunitar sănătos, insă antibioticele nu disting între bacteriile bune și cele rele. Studiul publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă modul în care diferite antibiotice afectează bacteriile bune.

Cercetătorii au testat impactul a două antibiotice – vancomicină și streptomicină – pe șoarecii nou-născuți. Astfel au descoperit că streptomicina crește susceptibilitatea la prenumonie prin hipersensibilizare mai târziu în decursul vieții, însă vancomicina nu a avut niciun efect.

Diferențele în efectele pe termen lung ale fiecărui antibiotic pot fi puse pe seama modului în care aceste antibiotice modifică ecosistemul bacterian în intestine. Pneumonia prin hipersensibilizare este o boală alergică prezentă la persoanele care lucrează în industrii precum agricultura, fabricarea mezelurilor, curățarea căzilor de baie.

Potrivit cercetătorilor, copiii trebuie tratați cu antibiotice doar atunci când este absolut necesar. Tot aceștia declară că speră ca rezultatele să indice exact bacteriile care ne fac mai puțin susceptibili la boli. Această descoperire ne-ar putea ajuta să creștem numărul bacteriilor pozitive cu ajutorul probioticelor.

Probioticele ar putea fi noul trend în tratarea copiilor. Odată ce știi ce bacterii previn o anumită boală, poți inocula copilului bacteriile respective”, spune Kelly McNagny, profesor la departamentul de medicină genetică, cel care a condus cercetările, împreună cu microbiologistul Universității British Columbia Brett Finlay.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol