19 mai 2024, 22:54

Anual, 6.000 de tineri aleg să studieze peste granițe. Unde merg ei

Tot mai mulți liceeni români sunt atrași de ideea de a urmă o facultate în străinătate. Iar Universitățile din Olanda, Germania și Danemarca sunt in topul preferințelor.

De cele mai multe ori criteriile clasamentului au legătură cu taxele cât mai accesibile de şcolarizare.

Cu taxe de studiu accesibile, de 2.000 – 2.500 de euro anual, reduse la jumătate în primul an, Olanda este în topul destinațiilor favorite de tinerii care își doresc să urmeze studii superioare în străinătate.

Cei mai mulți pleacă la drum cu gândul la inginerie și IT, însă lipsa cazărilor îi face pe unii să bată în retragere. De cele mai multe ori cazările la prețuri decente sunt inexistente.

Alex Ioan, profesor, reprezentant al unei universități din Olanda povestește cât de mare este problema cazării: “Noi suntem foarte transparenți, le spunem care este situația, situația nu este una bună, dar dacă aplică din timp și caută din timp cazare, sunt șanse mari să găsească. Noi încercăm să ajutăm cât de mult putem, dar nu putem garanta cazarea.

La fel de mult precum ingineria și IT–ul se caută și business-ul, mai ales în Germania, iar Danemarca e atractivă și datorită școlarizării gratuite.

La polul opus, taxele de şcolarizare din Elveția sunt o adevărată provocare.Școlarizarea în Elveția poate costa și 60.000 de franci elevețieni pe an, chiar dacă această sumă include și cazarea.

Conform relatărilor organizatorilor Târgului Internațional al Universităților din Capitală, anul acesta au fost prezente un număr mare de universități din Germania, Austria, Franța, ceea ce arată interesul universităților din acele țări de a recruta tineri din România pentru studii.

Conform dateleor oficiale, anual între 4000 şi 6.000 de absolvenţi români aleg să-şi continue studiile peste graniţe.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol