8 iunie 2022, 6:51

Apa carbogazoasă, dăunătoare sau benefică sănătăţii?

Majoritatea temerilor legate de faptul că apa carbogazoasă este dăunătoare sunt foarte exagerate, susţin gastroenterologii citați de novinite.bg, preluată de Radio România Actualități.

Şi acest lucru se întâmplă din cauza numeroaselor mituri despre băuturile gazoase. Iată cum explică specialiştii detaliile.

Apa carbonatată nu provoacă meteorism, deoarece dioxidul de carbon este absorbit în sânge în tractul digestiv superior, merge în plămâni şi se expiră odată cu aerul.

În ceea ce priveşte aciditatea, sucul gastric este de 100 de ori mai acid decât apa carbogazoasă. În plus, nu este nimic în neregulă cu o uşoară creştere a acidităţii într-un stomac sănătos.

Cu toate acestea, în cazul unor boli, nu este recomandat să abuzăm de apa carbogazoasă, deoarece este posibilă agravarea problemei acizilor, mai ales dacă este vorba de reflux gastroesofagian.

Experţii avertizează că apa carbogazoasă în cantităţi mari poate creşte presiunea din stomac şi ca urmare există riscul de descărcare a conţinutului acid în esofag.

Nu trebuie să uităm că apa carbogazoasă este contraindicată în ulcerul peptic, deoarece distensia stomacului poate provoca perforaţii şi chiar sângerare.

Dacă nu există probleme de sănătate, poate fi consumată în siguranţă apă carbogazoasă.

Nu îngreunează digestia, dimpotrivă, are un efect pozitiv, crescând producţia de sucuri digestive. Printre altele, apa carbogazoasă îmbunătăţeşte motilitatea intestinală.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol