29 noiembrie 2021, 2:10

„APACA – fabrica destin”, un documentar despre anii aceia și celebra fabrică de confecții din capitală

Seria de documentare istorice „Adevăruri despre trecut”, cu subiecte şi mărturii despre ceea ce a însemnat viaţa în comunism, revine din 6 octombrie, ora 22.00, cu primul episod din noul sezon: „APACA – fabrica destin”, regizat de Ştefania Ţene, la TVR 1.

De 7 ani, producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea şi realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ştefania Ţene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu şi Irina Luca prezintă seria „Adevărurilor despre trecut”, într-un demers unic în spaţiul media românesc.

Sezonul 12, pe scurt

Cum a fost încurajată diversitatea confesională cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viaţă şi de muncă al românilor în comunism, cum arăta un „potol”, mai exact ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, ineditul publicităţii în epoca de aur şi ce însemna „arta sacră” în acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine”, povestea tovarăşei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de Externe, toate acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom putea urmări în episoadele sezonului 12 al „Adevărurilor despre trecut”.

Şi tot în acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22.00, găsim răspunsuri la întrebările: ce însemna parenting în anii ’70-’80, în România ceauşistă; cât de alintaţi şi cât de pedepsiţi au fost adulţii de azi în copilărie, cu ce frici au rămas şi ce nu ar aplica niciodată în educaţia copiilor lor.

Vor răspunde vedete ale vremii, dar şi oameni obişnuiţi, care şi-au trăit bucuriile şi amarul într-o epocă smintită.

În lumina reflectoarelor: APACA

La început, a fost unul dintre primele şantiere ale tineretului din ţară. Ridicată în doar câteva luni, APACA deschidea lunga listă a realizărilor record din perioada comunistă.

Zeci de mii de oameni au lucrat în atelierele fabricii între 1948 şi până spre sfârşitul anilor ’90, când a fost privatizată. Zeci de mii de destine s-au legat, cu suferinţe şi bucurii, de numele ei.

S-a chemat în mai multe feluri: a fost Fabrica Gheorghe Gheorghiu Dej, după numele conducătorului care o inaugurase, a fost Întreprinderea sau Fabrica de Confecţii Bucureşti, dar toată lumea o ştia după numele atelierelor pe locul cărora fusese ridicată: APACA.

Şi astăzi, dacă treci pe-acolo, spui că ai fost la APACA!

Din interviuri cu prof. Lavinia Betea, consultantul emisiunii, Amalia Neacşu, fostă normatoare, ing. Teodor Diaconaş, fost Şef Serviciu CTC, Viorel Popescu, fost muncitor necalificat, realizatorii recompun imaginea celebrei fabrici de confecţii din capitală. În sincroane de arhivă, Iosef Steinbach – ilegalist, fost director general.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.