3 iunie 2023, 22:04

Alianța pentru Promovarea Științei: „Le recomandăm cetățenilor să fie sceptici față de informațiile neștiințifice despre vaccinare”

Alianța pentru Promovarea Științei, o organizație fondată de curând de mai mulți intelectuali din România, a lansat un apel pentru descurajarea conspiraționismului și concepțiilor pseudoștiințifice.

„Este cutremurător să vedem cum astfel de teorii ale conspirației au găsit în țara noastră milioane de oameni vulnerabili în fața pseudoștiinței. Consecințele dramatice de acum sunt rezultatul unor idei vădit false propagate intens pe anumite canale media clasice și pe rețelele de socializare!”, se arată în apel.

Prin acest apel, alianța începe o serie de acțiuni ce se vor raporta la gestionarea unor crize actuale, dar vor viza și scopuri pe termen mediu și lung, prin care rolul cunoașterii științifice să devină unul proeminent în societatea noastră.

Știința actuală este rezultatul a 2.500 de ani de dezvoltare, cercetare, descoperire, organizare orientate către înțelegerea lumii. În centrul succesului științei moderne se află o metodă de cercetare întemeiată pe fapte și teste experimentale. Știința nu este despre certitudini, ci despre interogare, cercetare, testare, verificare. Nu ne cere să credem în ea, ci să avem încredere în expertiza câștigată la capătul a mulți ani de eforturi intelectuale supuse permanent unor noi examinări.

Chiar și persoane cu o cultură bogată și cu calități remarcabile în alte domenii pot fi uneori păcălite de concepții neștiințifice dintre cele mai naive, dar cu posibile consecințe grave care ne cutremură azi când vedem spitalele supraaglomerate cu bolnavi din cauza SARS-CoV-2, preponderent nevaccinați.

Grupul crede că educația este cheia:

„Acțiunile noastre vizează și o presiune crescândă asupra decidenților politici pentru a suplimenta substanțial bugetul educației și pe cel al cercetării științifice, urmărind performanța banilor investiți.”

Alianța roagă presa să descurajeze acele voci iresponsabile care au îndemnat la atitudini antivacciniste și împotriva măsurilor de prevenție. De asemenea, presa trebuie să ofere un spațiu de exprimare și informare vocilor care prezintă puncte de vedere autentic științifice.

Cei care vor să se alăture alianței sunt invitați să trimită un mesaj la [email protected], însoțit de o scurtă prezentare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol