24 august 2023, 8:15

Apel la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism

Pe 3 mai, Ziua internațională a libertății presei, Parlamentul European a lansat oficial apelul la candidaturi pentru Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism.

Premiul recompensează anual jurnalismul de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene. Printre acestea sunt demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat: „Realitatea este că jurnaliștii care investighează adevăruri incomode sunt vizați pentru că își fac meseria.

Chiar dacă Daphne a fost redusă la tăcere, ea nu va fi niciodată uitată. În fiecare an, premiul care îi poartă numele este acordat în memoria sa. Este o reamintire puternică a angajamentului Parlamentului European de a proteja libertatea presei și siguranța jurnaliștilor”.

Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura trebuie să cuprindă lucrări aprofundate, publicate sau difuzate de entități mass-media cu sediul într-unul dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Scopul este de a susține și sublinia importanța jurnalismului profesionist în apărarea libertății și egalității.

Câștigătorul va fi ales de un juriu independent format din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de state membre ale Uniunii și din reprezentanți ai principalelor asociații europene de jurnalism. Ceremonia de decernare va avea loc anual în jurul datei de 16 octombrie, data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia.

Premiul și suma aferentă de 20.000 EUR demonstrează sprijinul ferm acordat de Parlamentul European pentru jurnalismul de investigație și importanța unei prese libere. În ultimii ani, Parlamentul a avertizat cu privire la încercările de subminare a pluralismului mass-mediei, atât în UE, cât și în afara acesteia.

Eurodeputații au denunțat atacurile asupra jurnaliștilor, în special din partea politicienilor, și au solicitat Comisiei să prezinte acte legislative împotriva proceselor abuzive. Anul trecut a fost făcută o propunere pentru soluționarea litigiilor răuvoitoare împotriva jurnaliștilor și activiștilor, propunere ce este în prezent discutată de către Parlament și statele membre.

Jurnaliștii își pot transmite articolul sau articolele online aici până pe 31 iulie 2023, ora 23.59 (CEST).

Cine a fost Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia a fost autoare de blog, jurnalistă și activistă anticorupție. Ea a realizat reportaje ample despre corupție, spălarea de bani, crima organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu Panama Papers.

A fost hărțuită și amenințată, iar apoi a fost asasinată prin explozia unei mașini-capcană pe 16 octombrie 2017. Reacția publicului la ancheta desfășurată de autorități a condus la demisia prim-ministrului Joseph Muscat. În 2019, eurodeputații au criticat modul deficient în care s-a realizat ancheta și au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.

În octombrie 2022, la cinci ani de la asasinarea sa, Parlamentul a recunoscut progresele înregistrate în procedurile judiciare și reformele adoptate în Malta. Cu toate acestea, eurodeputații regretă faptul că investigațiile au dus la doar trei condamnări și au insistat ca toți cei implicați, la toate nivelurile, să fie aduși în fața justiției.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol