24 iunie 2024, 7:30

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu acid trifluoroacetic (TFA)

Apele din Europa sunt contaminate masiv cu un produs chimic foarte persistent, acidul trifluoroacetic (TFA), potrivit unor asociații de mediu care au tras un semnal de alarmă în acest sens.

Reţeaua europeană de acţiune împotriva pesticidelor (PAN Europe) şi membrii săi, inclusiv Generations Futures din Franţa, au analizat 23 de eşantioane prelevate din apă de suprafaţă şi şase eşantioane de apă subterană din zece ţări ale UE în căutarea acestui produs.

O analiză ce a fost făcută de Centrul de Tehnologie a Apei din Karlsruhe a dezvăluit prezenţa TFA „în toate eşantioanele de apă”, cu concentraţii cuprinse între 370 nanograme pe litru (ng/l) şi 3.300 ng/l.

„Amploarea contaminării este alarmantă şi necesită o acţiune decisivă”, au transmis reprezentanţii acestor asociaţii într-un raport publicat luni.

Ce este acidul trifluoroacetic

Acidul trifluoroacetic (TFA) este derivat din degradarea PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate), supranumite „poluanţi eterni”, potrivit Agerpres.

TFA poate proveni din degradarea pesticidelor PFAS, utilizate în agricultură pentru stabilitatea lor, dar şi din anumite gaze refrigerante sau din deşeurile provenite din industria de fabricare a PFAS, folosite pe scară largă, de exemplu, la fabricarea stratului antiaderent al tigăilor, spumelor pentru stingerea incendiilor şi unor produse cosmetice.

Totuși, TFA nu este reglementat în mod specific în prezent. Această substanță ce poluează apa este clasificată ca fiind „irelevantă” de către autorităţile europene şi, prin urmare, evită obligativitatea de respectare a pragului limită (100 ng/litru) pentru anumite pesticide şi produse derivate din degradarea acestora în apele subterane.

Râurile din Europa în care au fost găsite concentrații considerabile de TFA

Conform agențiilor de mediu, concentraţiile sunt importante în râuri precum Elba în Germania, Sena, Oise şi Somme în Franţa şi Mehaigne în Belgia.

„79% dintre eşantioane au prezentat niveluri de TFA peste limita de 500 ng/l propusă de directiva europeană privind apa potabilă pentru toate PFAS”, precizează acelaşi raport.

Asociaţiile de mediu au citat un studiu care a arătat că au apărut malformaţii oculare la iepurii care au primit TFA, dar nu s-a ajuns la nicio concluzie în acest stadiu în privinţa efectelor acestui produs chimic asupra oamenilor.

„Poluarea va creşte de la o zi la alta dacă nu se iau măsuri decisive pentru a reduce aportul de TFA, începând cu o interzicere rapidă a pesticidelor PFAS şi a gazelor fluorurate”, au adăugat autorii raportului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol