16 septembrie 2023, 12:01

APOCALIPSA DIN LIBIA: 11.300 de morți, confirmați oficial. Alte 11 mii de persoane sunt date dispărute

Peste unsprezece mii de oameni au murit în urma inundațiilor din Libia, potrivit autorităților. Alte 11 mii de persoane sunt date dispărute, în continuare. Există deja temeri că numărul celor morți ar putea ajunge la 20 de mii.

În Derna, încep să sosească ajutoarele pentru populația sinistrată în urma inundațiilor devastatoare. Însă, din cauza situației politice după anii de război civil, suportul internațional este îngreunat. Derna este în regiunea controlată de milițiile antiguvernamentale, iar convoaiele umanitare au nevoie de o aprobare specială pentru a ajunge acolo. Orașul este devastat aproape în întregime, iar printre ruinele caselor s-ar mai afla câteva mii de oameni fără viață, susțin membrii echipelor de salvare.

Fadil Abdel Jawad, membru al echipei libiene de căutare: Căutările sunt complexe pe această stradă şi în întregul oraş Derna. Suntem împărţiţi în grupuri. Este un grup care desfăşoară o anchetă pe o parte, iar de cealaltă parte un grup de căutare. De asemenea, sunt echipe din străinătate venite în ajutor, din Egipt, Turcia, Emiratele Arabe Unite.

De asemenea, sunt echipe de căutare și salvare venite din unele țări europene. Multe dintre pierderile omenești au fost provocate de spargerea a două baraje situate în apropiere de Derna.

Moises Belloch, membru al echipei de căutare din Spania: Am muncit toată ziua în clădirile care au fost complet distruse în urma spargerii barajelor. Nivelul distrugerilor din oraş este devastator, cu un număr mare de clădiri distruse şi multe victime date dispărute.

Procurorul general al Libiei a cerut deschiderea unei anchete în cazul situației celor două baraje. Autoritățile locale din Derna ar fi impus restricții de circulație chiar la începutul furtunii Daniel, chiar dacă erau avertismente că barajele vor ceda. Acestea s-au spart în noaptea de duminică spre luni, iar mii de oameni nu au avut nicio șansă în calea inundațiilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol