15 aprilie 2024, 21:47

„Apocalipsa meteo” cuprinde Europa. Sute de victime, incendii și secetă aprigă

Alertă de caniculă în mai multe state din Europa Occidentală. În Marea Britanie și Franța au fost emise coduri roșii, iar temperaturile au depăşit 40 de grade. Valul de căldură este tot ce mai lipsea pe continentul devastat de incendiile izbucnite pe fondul secetei catastrofale.

În Franța, Grecia, Portugalia și Spania, incendiile au ars mii de hectare, forțând mii de rezidenți și turiști să-și părăsească casele.

În sud-vestul Franței s-a dezlănțuit infernul. Până acum au fost evacuate 16 mii de persoane, iar pompierii luptă zi și noapte cu flăcările.

În regiunea turistică Gironde, ard peste 14 mii de hectare de vegetație. Este atât de cald, încât echipele speciale spun că parcă au coborât în infern.

În Franța meteorologii au avertizat în privința unei „apocalipse meteo”. Luni, mai multe recorduri istorice de temperatură au fost depăşite în Hexagon, în localităţi precum Brest, Saint-Brieuc şi Nantes (vest) şi Biscarrosse (sud-vest) în „cea mai călduroasă zi din acest val de caniculă”, a anunţat Météo-France.

Potrivit valorilor provizorii înregistrate la ora 17:00 (15:00 GMT), termometrul a afişat 39,3 grade Celsius la Brest (recordul anterior fiind de 35,1 grade Celsius, înregistrat în august 2003), 39,5 grade Celsius la Saint-Brieuc (38,1 grade Celsius, recordul precedent înregistrat în august 2003), 42 grade Celsius la Nantes (faţă de 40,3 grade Celsius, în iulie 1949) şi 42,6 grade Celsius la Biscarrosse (41,7 grade Celsius, precedentul record înregistrat în iunie 2022).

Și sudul Spaniei este în flăcări. Incendiile se apropie de Malaga, o zonă turistică foarte populară. Dar sunt focare și în alte zone, precum Galicia sau Extremadura.

Nici Barcelona nu a fost ocolită de sinistru, iar valul de căldură nu pare să dea înapoi.

Valul de căldură care a afectat Spania timp de câteva zile consecutive a ucis cel puțin 360 de persoane, potrivit La Vanguardia.

În acest moment, sunt mii de pompieri care se luptă cu cel puţin 33 de incendii active care au mistuit deja 25.000 de hectare de vegetaţie. 3.500 de oameni sunt evacuaţi, în special din cauza fumului care a făcut irespirabil aerul din localităţile lor.

Incendiile de vegetație au afectat 30.000 de hectare în toată țara.

Imagini surprinse într-un tren din Madrid către Galicia luni dimineață surprind cum flăcările și fumul se ridicau de ambele părți ale vagonului. „Momente de panică pe trenul Madrid-Ferrol lângă Zamora-Sanabria, ora 9.30”, a scris Francisco Seoane Pérez, profesor de jurnalism.

Din vestul Marocului până în estul Cretei, sunt mii de pompieri și sute de avioane speciale care luptă cu sinistrul.

În unele țări, cum e Croația, grav afectată de secetă și incendii, au fost impuse restricții la apă.

Este cod roșu de caniculă în Marea Britanie și regatul a trecut printr-o nouă zi cu valori record: 41 de grade în regiunea Londrei.

Zborurile spre şi de pe aeroportul Luton din Londra au fost temporar întrerupte luni după ce din cauza caniculei o porţiune din pistă s-a deteriorat, determinând companiile aeriene să-şi întârzie sau să-şi îndrepte avioanele spre alte destinaţii.

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol