27 martie 2025, 15:03

Aproape 50% dintre copii au fost jigniţi pe internet

Un sondaj realizat de Salvaţi Copiii arată că aproape 50% dintre minori au fost jigniţi pe internet.

Numărul copiilor victime ale cyberbullying-ului a crescut față de acum doi ani, când era de 40%

Sociologul Ciprian Grădinaru susține că în ceea ce priveşte bullying-ul offline, care are loc în şcoală, grupul de prieteni ai copilului sau în cel de egali, aproape 50% dintre minori spun că au fost agresaţi verbal.

Principalele tipuri de cyberbullying care apar sunt: excluderea sau răspândirea de zvonuri, bârfe, cuvinte răutăcioase, în mod repetat, despre un copil, urmat de excluderea din grupul de prieteni sau trimiterea mesajelor de ameninţare pe diferite platforme de socializare, însă în procente foarte ridicate se manifestă şi acţiuni cu impact mult mai dur asupra copilului, cum ar fi răspândirea de imagini intime, furtul de identitate, urmat de alte efecte negative, de punerea copilului într-o situaţie neplăcută faţă de egalii săi.

Aproape 10% dintre copii au fost expuşi public, prin distribuirea unor imagini intime sau mesaje private, ceea ce poate avea „consecinţe devastatoare” pe termen lung, mai arată studiul citat de agerpres.ro.

Un procent de 26% dintre minori spun că au avut dificultăţi de a adormi după un incident online, 6% afirmând că acest lucru se întâmplă frecvent.

Opt din zece copii au simţit cel puţin o dată că pierd timpul pe internet, în loc să se concentreze pe activităţi mai productive, pentru trei din zece acest lucru întâmplându-se cu o frecvenţă foarte ridicată.

Copiii care au fost victima a cel puţin unui tip de cyberbullying au avut, într-o măsură semnificativ mai ridicată comparativ cu ceilalţi, dificultăţi de concentrare, sunt neliniştiţi când trebuie să meargă la şcoală sau se gândesc să lipsească, se simt lipsiţi de speranţă, afirmă că au coşmaruri sau că s-au gândit să îşi facă rău, mai arată sondajul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol