22 mai 2024, 8:42

ARBIDOL nu este înregistrat nici măcar în Republica Moldova. Precizările Agenției Medicamentului

Medicamentul rusesc Arbidol (substanța activă umifenovir), promovat intens pe anumite site-uri ca tratament împotriva Covid-19, este comercializat ilegal în România, nefiind înregistrat nici măcar în Republica Moldova, de unde ar proveni o parte din cantitățile vândute în țara noastră. 

Miercuri, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a transmis mai multe precizări legate de medicamentul rusesc – care a făcut parte, o perioadă din 2020, din protocolul de tratament pentru Covid-19 din România, fiind ulterior înlăturat.

ANMDMR a avertizat că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România și nu este înregistrat nici în Republica Moldova, așa cum a anunțat Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) – agenția omoloagă ANMDMR de la Chișinău, scrie 360medical.ro.

Totuși, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial alte două medicamente cu aceeași substanță activă (umifenovir), dar cu alte denumiri comerciale și produse în Ucraina și Bielorusia – Arbivir-Zdorovie și Arpeflu.

Cele două medicamente sunt, însă, indicate terapeutic în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, și a altor infecţii respiratorii virale acute.

În prospectul preparatelor cu conținut de umifenovir înregistrate în Republica Moldova nu există informații privind administrarea medicamentului împotriva Covid-19.

În România, medicamentul Arbidol este comercializat ilegal, deoarece legislația prevede că “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol