8 iunie 2022, 12:39

PREMIERĂ. Patru arbitre, la meciul echipei naționale de fotbal cu Liechtenstein

O brigadă feminină de arbitri va oficia în premieră la meciul echipei naţionale de fotbal a României cu Liechtenstein, programat pe 5 septembrie, de la ora 21:45, pe Arena Naţională din Bucureşti, în preliminariile Cupei Mondiale din 2022.

Arbitrele sunt din Ucraina:

  1. Katerina Monzul
  2. Marina Strileţka
  3. Svetlana Gruşo
  4. Liudmila Telbuh.

 

Katerina Monzul (40 ani) este originară din Harkov şi e licenţiată în arhitectură şi planificare urbanistică. În noiembrie 2020, a condus brigada feminină de la San Marino – Gibraltar, partidă din Liga Naţiunilor, primul meci internaţional cu caracter oficial având femei arbitru. Ea arbitrează din 2016 în prima ligă masculină din Ucraina, fiind prima femeie din istoria competiţiei. Este arbitră FIFA din 2004, iar în 2014 a condus finala Ligii Campionilor la fotbal feminin, pentru ca în 2015 să arbitreze finala Cupei Mondiale feminine.

Partida cu Liechtenstein va fi prima după aproape doi ani cu fanii tricolori pe Arena Naţională, dar şi prima cu arbitraj asistat video (VAR) la un meci al României pe teren propriu. VAR este o tehnologie care permite ca asistența video (arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul de la centru să elucideze și să remedieze posibile faze controversate sau faze judecate greșit.

Foto: „Kateryna Monzul (22539457525).jpg” by Anders Henrikson, Wikimedia, CC BY 2.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol