27 septembrie 2023, 19:01

Arhiepiscopia Sibiului a vrut interzicerea filmului „Arsenie. Viața de apoi”. Organizatorii Festivalul ASTRA Film: “În 30 de ani nu am cenzurat nici o producție”

Arhiepiscopia Sibiului a cerut interzicerea documentarului Arsenie-Viața de apoi, la festivalul Astra Film, care va începe luna viitoare. Filmul vorbește despre viața fostului părinte înmormântat la mănăstirea Prislop de lângă Hunedoara într-o manieră pe care, se pare, preoții de la Sibiu nu o agreează. Aceștia consideră că pelicula face parte dintr-un „demers neomarxist”, care va aduce un „prejudiciu de imagine” Bisericii Ortodoxe Române.

Ce spune arhiepiscopia?

Arhiepiscopia Sibiului o contestă filmul și susține că „Arsenie. Viața de apoi” nu este un documentar, ci o batjocorire a vieții părintelui Arsenie Boca și un pretext de ridiculizare a creștinilor ortodocși.

Arhiepiscopia îl acuză pe regizor că a fost „nesincer” când a solicitat aprobarea să filmeze un documentar despre părintele Arsenie Boca la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.

Cristian Vaida, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului: Filmul domnului Solomon nu are la bază o cercetare onestă și obiectivă, nu este nici măcar un act cultural, nici un documentar și reprezintă o realizare tendențioasă și denigratoare la adresa unui om al lui Dumnezeu.

Ce spune regizorul filmului?

În viziunea regizorului Alexandru Solomon, călugărul Arsenie Boca reprezintă un cult care subjugă masele şi devine un brand profitabil. Iar Biserica se pregăteşte să-l sanctifice.

Regizorul ne propune să pornim pe urmele călugărului într-un pelerinaj fictiv care ne călăuzeşte, cu umor şi fantezie, prin haosul lumii moderne şi anxietăţile globale.

Regizorul Alexandru Solomon spune că un film nu poate schimba credința unui om și face apel ca pelicula să nu fie interzisă la Astra Film, care începe în octombrie.

Alexandru Solomon, regizor: Poate că unii au văzut şi nu le-a plăcut, e dreptul lor să nu vină să îl vadă şi e dreptul celorlalţi să vină să îl vadă şi apoi să se exprime în cunoştinţă de cauză. Această reacţie nu face decât să ilustreze această tendinţă a Bisericii Ortodoxe de a impune norme în viaţa culturală, politică, socială.

Ce spun organizatorii?

Organizatorii festivalului nu retrag filmul. Și precizează că în 30 de ani nu au cenzurat nicio producție.

Dumitru Budrala, directorul Astra Film: Principiul de bază al festivalului a fost acela de a respecta libertatea de exprimare. Normal că filmul va rula. A fost selecționat. A fost comunicat programul festivalului, transmis în țară și în străinătate.

Ce spune Patriarhia de la București

Purtătorul de Cuvânt al Patriarhiei arată într-un răspuns pentru Știrile TVR Info că O abordare ireverențioasă, fie ea și „artistică”, a unei personalități religioase va stârni totdeauna și oriunde în lume o reacție critică sau de protest, dar că Biserica nu poate și nici nu-și propune să interzică vreodată ceva în spațiul public. Ci va oferi repere morale și spirituale pe care oamenii să le accepte liber.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol