14 martie 2024, 9:09

Ariciul, un nou animal de companie popular în România. Tot ce trebuie să știi dacă vrei să crești un astfel de animăluț

Chiar dacă ariciul nu este un animal de companie prin definiția sa în ultima perioadă tot mai mulți oameni au ajuns să-i îndrăgească și să-i aprecieze drept companioni de nădejde. Pe rețelele din mediul online chiar au început adevărate campanii de protejare a animalelor care-i vizează pe șoferi sau pe cei care locuiesc la curte. 

Sursă foto: povesteacasei.ro

Ai grijă să nu mă strivești după căderea nopții, piciorușele mele nu îmi permit sa fug repede din calea mașinii.

Dacă mă vezi în gradină pune-mi te rog crochete de pisică și apă să beau. Doar apă, niciodată lapte.

Nu pune insecticide și când treci cu mașina de tuns iarba verifică cu atenție colțurile și pe lângă arbuști să nu mă rănești.

Pe scurt, sunt inofensiv și o șansă pentru grădina ta pentru că mănânc melcii care îți pot distruge legumele.

Vă mulțumesc pentru atenție! Specia mea este pe cale de dispariție. Ajută-ne să rămânem în viață!”, conform paginii de Facebook Ecopolitic News.

Sursă foto: animax.ro

Despre arici știm că fac parte din clasa mamiferelor omnivore care trăiesc între trei respectiv șase ani în zone cu o vegetație bogată. Hrana acestora fiind formată în principal din viermi, semințe și insecte, iar la rândul lor, aricii, sunt hrană pentru vulpi, bufnițe și câini.

Micile mamifere sunt genul singuratice, însă stau împreună atunci când se apropiere perioada de împerechere. Fiecare arici în parte deține o adevărată comoară de aproximativ 5000 – 7000 de țepi. Un țep rezistă circa un an, iar mai apoi în locul celui vechi crește unul nou. Atunci când simt o amenințare aricii reușesc cu ajutorul mușchilor de pe spate să-și miște țepii, iar dacă pericolul pare unul mare se transformă într-o minge cu scopul de a-și proteja burta sensibilă.

Sursă foto: youtube.com

Aricii se bazează în mod normal doar pe auz și miros întrucât văzut este unul destul de puțin dezvoltat. Un lucru mai puțin știut este acela că țepii aricilor nu sunt otrăvitori asemenea porcilor spinoși. Anumiți arici preferă să hiberneze atunci când temperaturile scad, însă nu toți.

Un alt lucru inedit la aceste mamifere este faptul că sunt imune la veninul de șarpe, ceea ce-i transformă într-un adevărat dușman al viperelor pe care le poate chiar mânca. Atunci când merg aricii scot sunete asemănătoare grohăitului porcilor și beneficiază de un bot lung care-i ajută la săpatul în căutarea mâncării. Aricii pot înota, pot alerga surprinzător de tare, dar pe distanțe relativ scurte și sunt adevărați cățărători. Despre mărimea corpului se știe că atinge la adulți aproximativ 33 de centimetri.

Foarte important atunci când vreți să ajutați un arici este să nu-i dați lapte, deoarece au intoleranță la lactoză. 

Un lucru foarte ciudat pe care-l fac aricii și căruia nimeni nu i-a găsit o explicație logică constă în obiceiul acestora de a își acoperi întreg corpul cu salivă atunci când simt un miros sau un gust foarte puternic.

Sursă foto cover: animalzoo.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol