23 aprilie 2024, 9:28

Arida Cultus: invenția unui român care revoluționează conceptul de toaletă ecologică

Un tânăr în vârstă de 25 de ani din judeţul Bihor a venit cu o soluţie  care nu mai există „nici în România şi nici în lume” pentru a opri risipa apei după fiecare utilizare a toaletei.

Teodor Gomboş, care locuieşte în Oradea, a inventat toaleta „Arida Cultus”, care foloseşte rumeguş în loc de a „trage apa”.

Nici în România şi nici în lume nu mai există toalete care funcționează cu rumeguș, care să fie automate. Toalete cu o formă similar sau care funcționează cu rumeguș mai există în lume, destul de multe, doar că noi suntem singurii care i-au aplicat un automatism pentru dozarea de rumeguș”, a spus Gomboş pentru Green News.

Folosim rumeguș deoarece epurarea apelor uzate este una dintre cele mai poluante industrii din lume, în timp ce rumegușul este un produs natural al industriei lemnului”, a explicat el pe Facebook.

“Toaleta uscată Arida Cultus are însă și alte avantaje pe lângă cele ale oricărei alte toalete uscate. Designul, realizat de către Vasilatos Ianis, pornește de la modelul clasic al toaletei ecologice căruia i s-au adus îmbunătățiri de ordin tehnic, dar și de imagine. Astfel, toaleta Arida Cultus are senzori de mișcare, un sistem automat ce eliberează rumeguș din rezervor după fiecare utilizare a toaletei, dar și un design ultramodern. Culoarea intensă, acoperișul care permite pătrunderea luminii naturale, dar și benzile LED amplasate atât în interior, cât și în exterior, îi conferă toaletei un aer futurist și atractiv”, spune Teodor Gombos.

Gomboş a mai subliniat că de fiecare dată când tragem apa, după ce folosim o toaletă normală, consumăm cinci litri de apă.

Orădeanul a subliniat că toaleta cu rumeguş se aseamănă toaletelor din curte care implică compostarea deşeurilor, însă este o variantă modernă şi mult mai confortabilă.

Inspirația a venit din utilizarea unei toalete similare în vestul europei, noi am zis că o putem face mai bine. Practic, este o reinterpretare a toaletei tradiționale. Evoluăm toaleta tradițională de la țară”, a mai spus el pentru Green News.

Planurile pe termen mediu sunt ca toaletele noastre să fie prezente la cel puțin un festival de renume din România în 2023, iar pe termen lung este ca aceste toalete să rezolve problema toaletelor publice din România din spațiile publice”, a adăugat el pentru sursa citată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol