8 iunie 2022, 16:07

Arizona va executa deținuții cu un gaz folosit la Auschwitz

Arizona ia măsuri pentru a utiliza cianură de hidrogen, gazul mortal utilizat în timpul genocidului comis de naziști la Auschwitz și alte lagăre de exterminare, pentru a ucide deținuții. Oficialii din închisoare au renovat o cameră de gazare care nu a mai fost utilizată de mai bine de 20 de ani și au achiziționat ingrediente pentru gazul letal, cunoscut și sub numele de Zyklon B. Statul a achiziționat o cărămidă de cianură de potasiu, pelete de hidroxid de sodiu și acid sulfuric.

Departamentul de corecție din Arizona a declarat că este pregătit să-și îndeplinească obligația legală și să înceapă procesul de executare ca parte a pedepsei impuse, indiferent de metoda selectată. Departamentul a indicat statutul din Arizona care permite unui inculpat condamnat la moarte pentru o infracțiune comisă înainte de 23 noiembrie 1992 să aleagă între injecție letală și gaz letal cu cel puțin 20 de zile înainte de data executării.

Există puține cercetări medicale despre efectele gazelor letale asupra corpului uman, dar execuțiile care utilizează gaze au durat mult mai mult decât alte metode.

Arizona, unul dintre cele 27 de state în care pedeapsa cu moartea rămâne legală, a amânat execuțiile după executarea lui Joseph R. Wood III, în 2014, prin injecție letală, ceea ce a determinat o revizuire a protocoalelor „camerei de moarte”.

Pregătirea din Arizona pentru a utiliza gaz letal vine pe fondul unei penurii de substanțe pentru execuții. Gazele letale sunt permise pentru execuțiile din alte șase state: Alabama, California, Mississippi, Missouri, Oklahoma și Wyoming.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol