24 iunie 2024, 6:42

Arma cu unde radio, care poate anihila ”roiuri” de drone aflate la o distanță de un kilometru, cu o singură lovitură

Marea Britanie dezvoltă o armă cu unde radio, care poate anihila roiuri de drone aflate la o distanță de un kilometru, cu o singură lovitură.

Potrivit guvernului britanic, arma cu energie dirijată prin frecvențe radio (RFDEW) va intra în dotarea forțelor armate în următorii ani. Aceasta poate fi montată pe o varietate de vehicule militare și este capabilă să distrugă ținte aflate la o distanță de până la 1 km, prin emiterea de unde radio care perturbă sau deteriorează componentele electronice critice ale vehiculelor inamice (drone), și le forțează, astfel, să nu mai funcționeze sau să se prăbușească, potrivit The Telegraph.

Sistemul va fi testat în timpul verii. Ministrul pentru achiziții publice în domeniul Apărării, James Cartlidge, a declarat: “Suntem deja o forță de care trebuie să ținem cont în domeniul științei și tehnologiei, iar dezvoltările precum RFDEW nu numai că fac ca personalul nostru să fie mai letal și mai bine protejat pe câmpul de luptă, dar mențin Marea Britanie pe poziția de lider mondial în ceea ce privește echipamentele militare inovatoare”. El a subliniat, de asemenea, importanța dronelor pe câmpul de luptă, oferind războiul din Ucraina drept exemplu, și a atras atenția asupra faptului că Marea Britanie trebuie “să fie capabilă și să se apere împotriva dronelor”.

Acesta este cel mai recent anunț privind noile echipamente pe care Ministerul britanic al Apărării plănuiește să le lanseze, după ce Rishi Sunak a promis că va crește cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB până în 2030. La începutul acestei săptămâni, The Telegraph a dezvăluit că marina va primi aproximativ șase nave noi de sprijin multirol (MRSS), ca parte a noii finanțări de 75 de miliarde de lire sterline pentru apărare. Echipajele vor putea să lanseze drone și arme laser, cum ar fi DragonFire.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol