6 decembrie 2023, 20:30

Armata israeliană vrea să inunde tunelurile folosite de Hamas în Gaza

Israelul a asamblat un sistem de pompe de mari dimensiuni cu ajutorul cărora ar putea inunda cu apă de mare ampla reţea de tuneluri a mişcării palestiniene islamiste Hamas de sub Fâşia Gaza, relatează marţi dpa, citând presa din SUA.

Ediţia din SUA a Wall Street Journal a citat luni oficiali guvernamentali americani potrivit cărora nu se ştie dacă guvernul israelian intenţionează să folosească această tactică. Israelul nu a luat o decizie finală, dar nici nu a exclus un astfel de plan, au spus oficialii citaţi.

Forţele israeliene au finalizat instalarea pompelor la nord de tabăra de refugiaţi Al-Shati la jumătatea lunii noiembrie, au precizat aceştia. Au fost instalate cel puţin cinci pompe, care pot aduce apă din Marea Mediterană, direcţionând mii de metri cubi pe oră în tuneluri, care ar fi inundate în termen de câteva săptămâni, conform presei.

Prin această tactică, Israelul ar putea distruge tunelurile şi să-i scoată pe terorişti din ascunzătorile lor subterane. Pe de altă parte, au notat oficialii americani, acest lucru ar ameninţa alimentarea cu apă a Fâşiei Gaza.

Israelul a informat iniţial SUA în legătură cu această opţiune la începutul lui noiembrie, ceea ce a lansat o discuţie privind raportul dintre fezabilitate şi impactul acesteia asupra mediului şi respectiv valoarea în plan militar a eliminării tunelurilor, a mai consemnat WSJ.

Armata israeliană a afirmat că a descoperit peste 800 de braţe de tunel de la începutul războiului din Gaza, iar duminică a spus că circa 500 dintre acestea au fost deja distruse.

Unele dintre ele erau legate de facilităţi strategice subterane ale Hamas, a menţionat armata într-un comunicat. Mai mulţi kilometri de astfel de rute subterane au fost distruse. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Oficiali americani familiarizați cu această problemă au confirmat că au discutat cu oficiali israelieni despre posibila inundare a tunelurilor cu apă de mare, dar au spus că nu cunosc stadiul actual al planului. Deși un oficial IDF a refuzat să facă comentarii, acesta a spus că “IDF acționează pentru a dezmembra capacitățile teroriste ale Hamas în diverse moduri, folosind diferite instrumente militare și tehnologice” – posibilitatea de inundare a tunelurilor neputând fi astfel exclusă.

Deoarece nu este clar cât de permeabile sunt tunelurile sau cât de multă apă de mare s-ar infiltra în sol și ce efect ar avea, este greu de evaluat impactul pompării. Persoane familiarizate cu situația din Gaza explică faptul că, presupunând că aproximativ o treime din rețeaua de tuneluri este deja avariată, Israelul ar trebui să pompeze aproximativ 1 milion de metri cubi de apă de mare pentru a dezactiva restul rețelei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol