23 aprilie 2024, 11:58

Armata rusă a primit ordin: ofensiva SE EXTINDE. Interdicţie de circulaţie în Kiev până luni la 08:00

Armata rusă a primit sâmbătă ordinul să-şi extindă ofensiva asupra Ucrainei, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, care a acuzat Kievul că a respins negocierile. Primăria Kievului a anunţat sâmbătă o interdicţie de circulaţie până luni la ora 08:00 (06:00 GMT), în timp ce Ucraina încearcă să reziste invaziei ruseşti, luptele având loc în centrul Capitalei. Populației i s-a recomandat să caute adăposturi.

”Astăzi, toate unităţile au primit ordinul să extindă ofensiva în toate direcţiile, conform planului ofensivei”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării rus, Igor Konaşenkov.

Acesta a susţinut că separatiştii proruşi din estul Ucrainei, sprijiniţi de armata rusă, înregistrează ”succese” şi că nave ucrainene au atacat nave militare ruseşti în Marea Neagră, considerând ”foarte probabil” ca drone americane de recunoaştere să fi ghidat navele ucrainene, informaţii neverificate de alte surse.

Rusia a acuzat mai devreme Ucraina, în a treia zi a invaziei ruseşti, că a zădărnicit un armistiţiu refuzând negocierile cu Moscova pe care le acceptase anterior, acuzaţie la care Ucraina a răspuns că oferta de negociere a Rusiei ar fi fost de fapt un ultimatum.

La 30 km de centrul Kievului

Cea mai mare parte a trupelor ruse angajate în ofensiva către Kiev sunt la circa 30 de kilometri de centrul oraşului, a anunţat sâmbătă Ministerul britanic al Apărării, care a făcut referire la rapoarte ale serviciilor de informaţii.

Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, circa 100.000 de militari ruşi sunt la ora actuală pe teritoriul Ucrainei, a cărei armată a opus până în prezent o rezistenţă puternică forţelor ruse.

Acestea din urmă atacă pe mai multe direcţii şi au cucerit unele zone ale ţării, mai ales în sud şi est, dar asaltul aşteptat asupra capitalei Kiev încă nu a avut loc, fiind însă înregistrate în timpul nopţii atacuri cu rachete asupra oraşului şi schimburi de focuri.

Deocamdată, rezistență ucraineană

Rusia a angajat în această invazie peste 50% din forţele masate anterior la frontiera ucraineană, a declarat la rândul său un responsabil al Pentagonului.

”Continuăm să vedem semne ale unei rezistenţe ucrainene viabile. Credem că ruşii sunt tot mai frustraţi de pierderea lor de elan în ultimele 24 de ore, mai ales în nordul Ucrainei”, mai ales că sâmbătă forţele ruse au fost încetinite în ofensiva lor şi nu au reuşit să preia controlul asupra niciunui oraş ucrainean şi nu au câştigat nici controlul asupra spaţiului aerian, ceea ce le îngreunează ofensiva la sol pentru că trupele terestre ruse nu pot fi sigure de sprijinul aviaţiei, a rezumat situaţia acest responsabil.

Interdicție de circulație la Kiev

Primăria Kievului a anunţat sâmbătă o interdicţie de circulaţie până luni la ora 08:00 (06:00 GMT), în timp ce Ucraina încearcă să reziste invaziei militare ruseşti, luptele având loc în centrul Capitalei, informează AFP, preluată de agerpre.ro.

Interdicţia de circulaţie în Capitala ucraineană a început sâmbătă la ora 17:00, potrivit unui comunicat al Primăriei.

Aceasta a adăugat că toate persoanele care se află pe străzi în această perioadă „vor fi considerate membri ai grupurilor inamice de sabotaj”.

Justificările lui Putin și obsesia decapitării Puterii ucrainene

Vladimir Putin s-a adresat armatei ucrainene, îndemnând-o să înlăture puterea actuală, scrie Agentia France Presse, citată de Le Figaro. A fost pentru prima dată când președintele rus a vorbit deschis despre schimbarea regimului la Kiev, scrie corespondentul The Guardian la Moscova.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri armatei ucrainene să „preia puterea” la Kiev, răsturnându-i de la putere pe președintele Volodimir Zelenski și pe anturajul său, pe care i-a descris drept „neonazisti” și „dependenți de droguri”.

Ia puterea în mâinile tale. Mi se pare că va fi mai ușor să negociem între noi”,

s-a adresat Vladimir Putin Armatei ucrainene într-o intervenție difuzată la televiziunea rusă, spunând că nu se luptă cu unitățile Armatei, ci cu formațiuni naționaliste care se comportă „ca teroriști” folosind civili „ca scuturi umane”.

Vladimir Putin i-a mai numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe miniștrii săi o „clică de dependenți de droguri și neonaziști, care s-au stabilit la Kiev și au luat ostatic întregul popor ucrainean”. Moscova a numit autoritățile ucrainene „neonaziste” sau „juntă” încă din 2014 și izbucnirea războiului în estul Ucrainei, între rusofoni separatiști și forțele de la Kiev, în ciuda faptului că Volodimir Zelenski are origini evreiești. Acuzații de „drogat” au fost lansate de criticii lui Volodimir Zelenski în timpul alegerilor prezidențiale din 2019.

Rusia acuză Ucraina că a integrat în forțele sale armate unități apropiate de extrema dreaptă și a citat „de-nazificarea” Ucrainei drept unul dintre obiectivele invaziei sale. Vladimir Putin a acuzat vineri aceste unități că se comportă „ca teroriștii”. Ucraina a comparat acțiunile Rusiei cu cele ale „Germaniei naziste” în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Trupele rusești au aruncat în aer un baraj construit de Ucraina

Trupele ruseşti au aruncat în aer un baraj construit de Ucraina, care tăia importantul canal din nordul Crimeii de la râul Nipru, întrerupând aprovizionarea cu apă a Crimeii din 2014, a anunţat sâmbătă canalul de televiziune militar Zvezda, potrivit DPA, preluată de agerpres.ro.

Controlul canalului a fost preluat de paraşutişti după atacarea Ucrainei.


Înainte de anexarea Crimeei de către Rusia, până la 90% din aprovizionarea cu apă se făcea prin această structură.

Din cauza blocadei, şeful republicii Crimeea, Serghei Aksionov, a cerut locuitorilor să îşi limiteze consumul de apă.

Pânza freatică din peninsulă a scăzut considerabil, iar suprafeţe mari s-au uscat, tot din cauza lipsei de precipitaţii.

Autoritățile au distribuit arme locuitorilor Capitalei

Pentru a respinge un aşteptat atac rusesc de amploare asupra capitalei ucrainene Kiev, autorităţile spun că au distribuit numeroase arme locuitorilor, informează DPA, citată de agerpres.ro.

În total, au fost distribuite 25.000 de arme automate şi 10 milioane de cartuşe, a declarat ministrul de Interne Denis Monastîrski într-o înregistrare video difuzată sâmbătă. De asemenea, au fost distribuite arme antitanc, a mai spus el.

”Kievul se va apăra”, a spus Monastîrski. El s-a declarat mândru când a văzut oameni care îşi apără oraşele, satele, străzile şi casele. ”Ei se organizează, nu există jafuri sau furturi”.

Ministerul român de Externe cere Rusiei să înceteze agresiunea neprovocată

Ministerul Român de Externe îi cere Rusiei să înceteze imediat agresiunea neprovocată și să-şi retragă trupele și armamentul de pe întreg teritoriul Ucrainei.

Într-un comunicat de presă se arată că România condamnă ferm folosirea teritoriului peninsulei Crimeea pentru lansarea unei noi agresiuni de către Rusia împotriva Ucrainei și își exprimă preocuparea față de efectele profund negative ale anexării și agresiunii pentru stabilitatea și securitatea în regiunea Mării Negre și în spațiul euroatlantic.

UPDATE

La Kiev și Harkov se duc deja lupte grele. Populației i s-a recomandat să se îndrepte spre adăposturi (stațiile de metrou au devenit adevăratele adăposturi pentru populație de când a început ofensiva rusă).

UPDATE

Știri de ultimă oră, importante, din Germania! Berlinul a decis: va livra armament și echipament militar Ucrainei.

După mai multe ezitări și refuzuri, Berlinul a anunțat sâmbătă că va trimite tancuri în Ucraina. Este vorba despre echipament militar destinat Olandei, care va ajunge în zilele următoare, după ce Berlinul a aprobat livrarea, în Ucraina.
De asemenea, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock a declarat astăzi că autoritățile au căzut de acord să îngrădească în mod drastic accesul Rusiei la sistemul de telecomunicații bancare internaționale SWIFT. Germania era ultima țară UE care ezita să ia această decizie.

Discuţiile dintre membrii Uniunii Europene cu privire la excluderea Rusiei din sistemul internaţional de plăţi Swift sunt aproape să se finalizeze cu succes, a declarat sâmbătă un oficial de la Palatul Elysee.

Responsabilul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că niciun stat membru al UE nu blochează excluderea Rusiei din sistem, dar că discuţiile sunt încă în curs de desfăşurare, relatează Reuters.

Ministerul de Externe german a anunţat că Germania este pregătită pentru o „limitare ţintită” a accesului Rusiei la Swift.

După controversele legate de gazoductul Nord-Stream II, Germania era din nou criticată pentru că a refuzat excluderea Moscovei din Swift, unul dintre cele mai importante motoare ale finanţelor mondiale.

În timp ce toţi partenerii săi europeni păreau să fi acceptat în cele din urmă această măsură radicală ca represalii la invazia din Ucraina, Berlinul încă ezita, temându-se pentru aprovizionarea sa cu gaz şi cărbune rusesc.

UPDATE

Premierul ungar Viktor Orban a estimat sâmbătă că războiul din Ucraina s-ar putea prelungi şi situaţia umanitară se va înrăutăţi în săptămânile următoare odată cu sosirea a tot mai mulţi refugiaţi.

”Nu trebuie să fim prea optimişti; greul abia urmează. De cealaltă parte a graniţei este război, dar fronturile de luptă sunt deocamdată departe”, a declarat premierul ungar în faţa presei la punctul de frontieră Beregsurány, unde sosesc refugiaţi din Ucraina.

Războiul n-a ajuns deocamdată în Transcarpatia, regiunea ucraineană frontalieră cu Ungaria şi unde se află minoritatea maghiară, dar ”dacă războiul se extinde, cu siguranţă vor fi lupte şi acolo”, a avertizat Orban, înainte de a adăuga că ”avem nevoie de mai mult calm în săptămâna care vine”.

UPDATE

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut secretarului general al ONU să recunoască acțiunile Rusiei drept genocid și să priveze Federația Rusă de dreptul de vot în Consiliul de Securitate al ONU.

El a adăugat că țara sa duce în prezent lipsă de produse petroliere.

UPDATE – Zeci de mii de militari ruși se află în Ucraina

Forţele ruse au acum în Ucraina „zeci de mii” de militari, potrivit unui înalt oficial al Departamentului Apărării din SUA.

Ruşii au în prezent „peste 50% din forţele lor de luptă comasate pe teritoriul ucrainean”, a menţionat într-un briefing pentru jurnalişti oficialul de la Pentagon al cărui nume nu este menţionat.

„Cred că este în regulă să presupunem că vorbim de zeci de mii, dar nu voi intra în detalii”, a adăugat el, potrivit unei transcrieri puse la dispoziţie de Pentagon.

Rusia a comasat peste 150.000 de militari în jurul Ucrainei, a adăugat el. În afara unităţilor de luptă, există şi unităţi pentru logistică şi alte misiuni.

Totodată, se poate presupune că mai bine de jumătate dintre forţele de luptă ruseşti se află deja pe teritoriul ucrainean. Vineri, Pentagonul apreciase că o treime din aceste forţe se află încă acolo.

Ruşii au continuat să-şi concentreze atacurile în nord, în drumul către capitala Kiev, în est, asupra oraşului Harkov, şi în sud, asupra oraşelor Mariupol şi Herson. Cele mai grele lupte se dau în prezent în interiorul şi în jurul oraşului Harkov, a mai spus oficialul american.

Totodată, Pentagonul a anunţat că forţele armate ruse au lansat până sâmbătă după-amiază peste 250 de rachete asupra unor ţinte din Ucraina. Marea lor majoritate erau rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit sursei citate.

Contrar a ceea ce a susţinut Rusia, rachetele au lovit „fără îndoială” şi „infrastructură civilă şi zone rezidenţiale”, nu este clar dacă intenţionat sau accidental, a mai spus oficialul american.

UPDATE

Liderul regiunii Cecenia a Rusiei anunță că a desfășurat luptătorii în Ucraina pentru a se alătura trupelor ruse, relatează BBC.

Într-un videoclip postat online, Ramzan Kadîrov a spus că forțele cecene au capturat cu succes o instalație militară ucraineană fără a înregistra victime.

Liderul republicii ruse de sud este un aliat cheie al președintelui rus.

Justificând invazia, el spune că decizia lui Putin de a ataca Ucraina va împiedica inamicii Moscovei să folosească țara pentru a lansa un atac asupra Rusiei.

Luptătorii ceceni loiali lui Kadîrov sunt acuzați de încălcări ale drepturilor omului.

UPDATE

Speranţă și frustrare. Asta simt miile de ucraineni care iau cu asalt trenurile în gara din Lvov şi vor să treacă mai repede graniţa și să ajungă în Polonia. Iar de acolo să plece mai departe, spre Vest. Trenuri sunt foarte puține. Majoritatea au fost anulate.

În gara din Lvov domneşte haosul, este o continuă alergătură de pe un peron pe altul. Unii reușesc să se urce într-o garnitură, dar coboară imediat dezorientaţi, când află că trenul se indreaptă spre altă destinaţie, relatează stiri.tvr.ro.

UPDATE – KIEVUL A REZISTAT

A fost o noapte extrem de tensionată la Kiev, dar trupele rusești tot n-au reușit să avanseze prea mult spre capitală. Aramata ucraineană rezistă eroic, spre admirația liderilor occidentali.

O explozie majoră s-a produs puțin după miezul nopții în apropiere de Kiev la circa 20 km de Kiev, în zona de sud-vest. Cerul a rămas luminat timp de câteva minute.

Potrivit NextaTV, explozia uriașă din apropierea Kiev ar fi fost la un mare depozit de petrol.

Tot sâmbătă noaptea, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că ”un număr de banci ruse vor fi excluse din SWIFT” și că o parte din activele Băncii Centrale Ruse vor fi înghețate.

UPDATE

Serviciul de Urgență al Ucrainei a anunțat că o clădire rezidențială cu nouă etaje din orașul de est Harkov a fost lovită de „artileria inamică” sâmbătă seara, ucigând o femeie. Clădirea a fost grav avariată și aproximativ 80 de persoane au fost salvate. Majoritatea se adăpostiseră în subsol, transmite CNN.

UPDATE

Guvernatorul orașului Sumii, Dmitri Zhivitski, a anunțat că cel puțin șase ucraineni – inclusiv o fetiță de șapte ani – au murit în urma unui atac rusesc de vineri asupra orașului Ohtirka, din nord-estul orașului. O grădiniță și un orfelinat au fost printre ținte, ceea ce Rusia a negat. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a susținut că au fost comise „crime de război” și a cerut o anchetă asupra incidentului de către Curtea Penală Internațională, transmite BBC.

UPDATE

Ministerul lituanian al Apărării anunță, într-o postare pe Twitter duminică dimineață că ajutoarele militare din țara baltică au sosit în Ucraina. „Transportul de ajutor militar lituanian a ajuns în Ucraina. Lituania va continua să acorde sprijin dragului nostru prieten Ucraina!”, se arată în mesaj.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE