19 aprilie 2024, 18:07

Arsenie Boca, între credință și consumerism. Povestea părintelui care a prevestit moartea lui Ceaușescu

Părintele Arsenie Boca a părăsit această lume pe data de 28 noiembrie 1989 într-una din închisorile comuniste, fiind supus unor torturi inimaginabile. De atunci, oamenii au început să creadă tot mai mult că acesta ar putea fi sfânt.

În timpul vieții sale a fost a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită sfaturilor sale și a personalității era vizitat de tot mai mulți credincioși. Acest lucru nu a făcut decât să fie luat în vizor de către agenții Securității, fiind la scurt timp arestat, hărțuit și torturat. Așa a ajuns să devină unul din martirii gulagului comunist, după ce a fost închis în primă instanță la a Securitatea din Brașov, a fost transferat apoi ca muncitor la  Canal, urmând să fie din nou încarcerat Jilava, București, Timișoara și la Oradea.

Mănăstirea Prislop, cel mai popular loc de pelerinaj din România

În prezent, Mănăstirea Prislop a devenit unul dintre cele mai populare locuri de pelerinaj din țară. Anual aici ajung sute de mii de români care se roagă neîncetat părintelui Arsenie Boca pentru a găsi rezolvare diverselor probleme cu care aceștia se confruntă. Biserica Ortodoxă Română a înaintat chiar și o cerere de canonizare a acestuia, după ce au găsit suficient de multe dovezi care demonstrează faptul că duhovnicul este cu adevărat un sfânt. Aceste probe vor urma să fie, însă, supuse unor etape complexe de analiză, în urma cărora va fi dat verdictul.

Când va fi canonizat Arsenie Boca

Pe data e 5 septembrie 2019 Mitropolia Ardealului a înaintat Sinodului Bisericii Ortodoxe Române propunerea de canonizare a părintelui Arsenie Boca.

Această hotărâre vine după mai bine de patru ani de la primele demersuri pentru realizarea acestui obiectiv. La acea vreme s-a format o comisie care să cerceteze cu lux de amănunte viața celui pe care românii l-au numit „Sfântul Ardealului”.

Astfel, potrivit canoanelor ortodoxe, pentru a putea fi canonizat și trecut în rândul sfinților, acesta trebuie să se supună unor criterii clar definite. Biserica trebuie să aibă în vedere credința nestrămutată și neîndoielnică a respectivei persoane din timpul vieții, evlavia populară de după moarte, dar și constatarea existenței anumitor daruri de la Dumnezeu: a) puterea de a suferi moartea xnartirica pentru dreapta credinta ; b) .puterea de a infrunta orice primejdii sau suplicii, pentru marturisirea dreptei credinte pana la moarte ; c) puterea de a-si inchina viata celei mai desavarsite trairi morale si religioase; d) puterea de a savarsi minuni in viata sau dupa moarte – sau, in fine; e) puterea de a apara si de a sluji cu devotament eroic credinta si Biserica Ortodoxă, potrivit Evz.

Arsenie Boca și profeția nefastă a morții lui Ceaușescu

Așa au apărut atât în mediul online cât și cărți întregi de testimoniale, care scot la iveală faptele părintelui, iar mulți nu s-au ferit să le numească a fi minuni în toată regula. Cu toate acestea, au existat și unele voci care au contestat aceste fapte, mărturie stând chiar dosarele fostei Securități care au reușit să creioneze în jurul călugărului o serie de controverse.

Multe dintre confesiunile celor care l-au cunoscut i-au atribuit lui Arsenie Boca darul de a emite profeții. Una dintre acesta are legătură chiar cu moartea lui Nicolae Ceaușescu.

Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: <<Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?>>. Şi Arsenie i-a spus: <<Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi>>. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă”, relata Zoe Dăian, nepoata călugărului. „Înainte de a muri şi-a avertizat călăii: <<spuneţi-i lui Ceauşescu că nu mai apucă Crăciunul>>”, relata un alt preot despre Arsenie Boca, potrivit Adevărul. 

Arsenie Boca, ”Made in China”

Chipul părintelui Arsenie Boca a devenit treptat cel mai răspândit talisman din țară. Tablourile în care apare sunt considerate icoane, chiar dacă acesta nu a fost canonizat încă, iar industria a făcut și face în continuare, o mulțime de bani pe seama reputației sale. Firmele care comercializează astfel de suveniruri au încasări anuale de milioane de euro, iar imaginea acestuia a fost preluată chiar și de chinezi, care nu se sifesc să scoată pe bandă rulantă tablouri care îl întruchipează pe Arsenie Boca.

Mai multe din tablourile care îl înfățișează pe Arsenie Boca și care sunt vândute în interiorul curții Mănăstirii Prislop, dar și în alte lăcașe din țară, s-au dovedit a fi realizate într-o fabrică din China.

Se pare că, Arsenie Boca a devenit un brand pentru fabricile din China, care au profitat de faptul că românii s-au arătat din ce în ce mai interesați și mai dornici să cumpere suveniruri ce au legătură cu preotul, încât au realizat mai multe obiecte de cult, pe care au început să le vândă pe internet, menționează Adevărul.

Surse fotografii cover foto: Constanța de azi, Seattle Times, Hunedoara Liberă, Basilica


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol