23 iulie 2024, 7:54

Asigurarea RCA va fi obligatorie și pentru trotinete electrice și biciclete electrice

Persoanele fizice sau firmele care dețin trotinete și biciclete electrice care au o viteză maximă constructivă mai mare de 25 de kilometri la oră vor trebui să le asigure RCA, potrivit unui proiect de lege adoptat în ședința de vineri a Guvernului.

Actul normatriv transpune în legislația națională o directivă UE care modifică legislația RCA, printre modificări fiind și cea legată de redefinirea tehnică a noțunii de „vehicul”. Ca urmare, vor trebui obligatoriu asigurate RCA obligația de asigurare și vehicule care conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării – trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule.

  • „Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă.
  • De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.
  • O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA classic”, a precizat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol