20 mai 2022, 19:45

Insolvența firmei de asigurare nu afectează polițele încheiate

Problemele financiare ale societății de asigurare nu afectează polițele de răspundere auto civilă (RCA) încheiate deja la respectiva firmă. Insolvența unei societăți comerciale este o procedură de durată, iar polițele auto încheiate deja își vor menține valabilitatea, titularii nefiind obligați să-și caute alți asigurători; dar indicat ar fi să o facă.

În contextul unui potențial faliment al societății de asigurări City Insurance, care deține cea mai mare pondere a asigurărilor auto pe piața din România, cei care au contracte de asigurare RCA în vigoare la acest moment trebuie să știe că nu rămân neasigurați.

Dacă Autoritatea de Supraveghere Financiară va ridica, în contextul acestor probleme financiare, dreptul societății (autorizarea) de a mai emite alte polițe, le avem în vedere doar pe cele încheiate până la momentul respectiv. Intrând în procedura insolvenței, valabilitatea acelor polițe nu este afectată. Acestea vor rămâne valabile pe perioadele înscrise/asigurate și șoferii nu vor risca sancțiuni doar pentru că s-a întâmplat ca societatea la care sunt asigurați să aibă grave probleme financiare și să intre în insolvență sau, mai rău, să se pregătească de faliment. Legea RCA nu stipulează că acestea își încetează valabilitatea dacă societatea intră în insolvență sau procedura falimentului.

Cei care trebuie să-și reînnoiască asigurările în următoarea perioadă și care au avut până acum polițe City Insurance nu ar mai trebui să aleagă această societate comercială. Dosarele de daună deja deschise la City Insurance sunt decontate de Fondul de Garantare a Asiguraților, care face și în acest moment plăți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol