27 februarie 2021, 0:47

Asta mai lipsea! Pacienți infectati simultan cu DOUĂ tulpini

Câteodată, parcă zilele proaste nu se mai sfârșesc. Acesta pare una dintre ele. Oamenii de știință din Brazilia vin cu o informație năucitoare. Pacienți infectati simultan cu DOUĂ tulpini de SARS-CoV-2.

Cercetători de la o universitate din sudul Braziliei au anunţat că au depistat pacienţi infectaţi simultan cu două tulpini diferite ale noului coronavirus. Descoperirea confirmă îngrijorările legate de numărul în creştere de variante aflate în circulaţie în această ţară.

Pacienți infectati simultan cu DOUĂ tulpini

Cercetătorii, care şi-au publicat miercuri descoperirile pe site-ul medical medRxiv,  preluat de Reuters, afirmă că studiul lor este primul din lume care confirmă co-infecţia cu două tulpini ale coronavirusului. Studiul nu a fost încă publicat într-o revistă ştiinţifică şi nu a fost supus procedurii de peer-review.

Potrivit studiului, pacienţii în cauză, ambii între 30 şi 40 de ani, au fost infectaţi la sfârşitul lui noiembrie cu varianta P.2 a coronavirusului identificată la Rio, cunoscută şi ca lineajul B.1.1.28, şi, simultan, testaţi pozitiv la o a doua variantă a virusului.

Bolnavii au avut simptome uşoare, de tuse seacă într-un caz şi tuse, dureri în gât şi de cap în al doilea caz, şi nu au necesitat spitalizare.

Aceste cazuri arată cât de multe variante s-ar putea afla deja în circulaţie în Brazilia şi ridică îngrijorări în rândul oamenilor de ştiinţă că o co-existenţă a două tulpini în acelaşi organism ar putea accelera mutaţii ale noilor variante.

“Aceste co-infecţii pot genera combinaţii şi noi variante chiar mai rapid decât se întâmplă în prezent”, a declarat şeful echipei de cercetători, Fernando Spilki, virusolog la Universitatea Feevale din statul Rio Grande do Sul.

Noile variante aduc cu ele riscul unei mai mari transmisibilităţi şi al posibilei rezistenţe la vaccinurile în curs de a fi dezvoltate.

Citește și:

ELVEȚIA. Un miliard de franci pentru detectarea cazurilor asimptomatice


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.