23 august 2023, 8:50

“Asta-i muzica ce-mi place!”- Istoria celebrei expresii. Ce eveniment marchează și cine a rostit-o pentru prima dată

De multe ori auzim “Asta-i muzica ce-mi place!”, dar câți s-au întrebat cum a luat naștere?

Ei bine, celebra expresie îi aparține fostului conducător al României, Carol I, care ajunge în fruntea țării la data de 10 mai, 1866, la vârsta de numai 27 de ani, după ce este denumit domn constituțional al unei „țări lipsite de măsură și mereu în schimbare”.

Sursa: cariereonline.ro

Carol I provine dintr-o familie germană cu vechi tradiții. El a fost fiul Iosefinei și al lui Carol Anton de Hohenzollern-Sigmaringen. Pe acea veme, domnii erau aleși din rândul boierilor,motiv ce, pe majoritatea i-a făcut să creadă că se află pe aceeași scară socială cu prințtul Carol I, ceea ce i-a dat sarcina de a-i face să înțeleagă faptul că prin nașterea sa, a obținut o pozițiesupremă.

Cum spuneam și mai devreme, la acea vreme România era o țară care trecea prin mai multe dificultăți, iar principalul scop al prințului a fost acela de a pune țara pe picioare. n acest demers el a urmărit să fie nepărtinitor și să realizeze ce este mai bine pentru țară, deși uneori ceea ce considera monarhul că este “binele” țării nu pare să fi fost și ceea ce românii înșiși considerau ca atare, un astfel de exemplu fiind angajarea țării în octombrie 1883 într-o alianță secretă cu Austria (la care ulterior au aderat și Germania cu Italia), pe care suveranul a încheiat-o și despre care au aflat în deceniile următoare doar un număr restrâns de miniștri români. La 15/27 mai 1877 regele Carol I a vizitat bateriile regale române de la Calafat. Ajuns acolo, regele a ordonat deschiderea focului asupra Vidinului.

  • Tunurile folosite de Carol I în bătălia împotriva otomanilor

Sursa: saptamana.net

La ora 19:30 a fost deschis focul de către tunul 1 din bateria Carol, după care a executat foc tunul 1 din bateria Mircea, urmat de tunul 1 din bateria Elisabeta. Forțele otomane au răspuns cu foc de artilerie după a doua lovitură românească de tun, iar schimbul de focuri a durat o oră. La prima lovitură românească de tun regele Carol I a rostit celebra propoziție: „Asta-i muzica ce-mi place!”. Bateria Carol s-a aflat sub comanda directă a locotenentului Ştefan Stoika, decorat de rege cu Ordinul Steaua României și ulterior avansat până la gradul de general. Coroana regilor României era fabricată dintr-o țeavă de tun turcesc capturat la Plevna de armata română sub comanda lui Carol I. (N. SAVA).

În urma bătăliei câștigate de Români, la Calafat, s-a ridicat Monumentul Eroilor, care este omagiat la fiecare an pe data de 10 mai prin diverse acțiuni prin care se aduce aminte atât de fostul conducător Carol I, cât și de cei căzuți în luptă.

  • Monumentul Eroilor de la Calafat

Sursa: mapio.net

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE