25 aprilie 2024, 9:34

„Astăzi se scrie rece, fără suflet”: Scriitorul Ștefan Mitroi la „Serviciul de noapte”

Scriitorul și jurnalistul Ștefan Mitroi transmite emoție nu numai în scris, ci și atunci când vorbește despre pasiunile și marile lui iubiri: literatura și jurnalismul.

Spune cu o umbră de tristețe că, în ziua de azi, se scrie rece, sec, iar când un scriitor își folosește prea mult sufletul, aproape că este blamat.

Nodul discuției mi-ar plăcea sa fie emoție. Când spun emoție, mă  gândesc la suflet. Din păcate, azi se scrie rece, sec, aproape că este blamat un scriitor care își folosește prea mult sufletul. Ca și când lucrul ăsta este condamnabil. Azi, a-ți da de gol sufletul, a le spune celorlați că ai suflet, este un fel de vulnerabilitate“, mărturisește Ștefan Mitroi la „Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, emisiune difuzată de „Radio România Actualități”.

Cartea versus tehnologia moderna

Ștefan Mitroi iubește cuvântul și are credința că acesta se modelează cu mâna, iar dragostea adevărată pentru cuvânt se naște prin contactul direct cu acel cuvânt scris pe foaia de hârtie.

Cuvântul scris pe laptop, pe tabletă, este artificial.

Nu mai sunt un om tânăr dar și eu mă folosesc de calculator.  Cărțile le scriu însă  de mână, nu din conservatorism, ci pentru că vreau să pipăi cuvintele. Să nu pui mâna pe literă, să nu simți cuvântul….dragostea adevărată se naște prin pipăire, modelând tu cuvintele cu mâna ta, cred că lucrul ăsta devine cumva artificial când o faci cu ajutorul unei tablete“, povestește Ștefan Mitroi.

 

Școala nu este o unitate economică, este inima unei comunități

Ștefan Mitroi nu crede că tehnologia modernă este o barieră  care să împiedice copiii din ziua de azi să citească.

Mai degrabă, școala este cea care trebuie să redeschisă apetitul copiilor pentru citit și plăcerea lecturii.

Nu cred că din cauza tehnologiei moderne nu mai citesc copiii. Calculatorul îi duce spre informație, dar nu-i ajuta așa cum o fac cărțile să se construiască pe dinăuntru. Cred că trebuie să căutăm în școală problemele. Toată societatea noastră discută despre varietatea de probleme cu care se confruntă învățământul românesc”.

Școala nu este o unitatea economică, rentabilitatea ei se calculează peste ani, conchide Ștefan Mitroi.

Scriitorul Ştefan Mitroi s-a născut la 5 mai 1956, în satul Siliștea Purani, comuna Vitănești, județul Teleorman, este absolvent al Facultății de Drept din Iași şi doctor în Drept.

Ștefan Mitroi a activat, în timpul studenției, în cadrul cenaclului Junimea din Iași, în 1980 a fost , pentru scurt timp procuror, apoi s-a dedicat cu totul carierei de jurnalist și scriitor.

A scris şi publicat volume de versuri, proză scurtă, literatură pentru copii, romane, teatru, reportaje. Printre volumele publicate,  romanul “Dulce ca pelinul” , pentru care a primit premiul pentru proza al Academiei Române şi cel mai recent, roman „Atunci când era mereu duminică”, care  a fost lansat la Târgul de carte Gaudeamus organizat de Radio România.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol