15 aprilie 2024, 22:27

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei. Polonia a mobilizat avioane de luptă pentru asigurarea securităţii spaţiului aerian

Sunt din nou bombardamente la Kiev, relatează presa locală din Ucraina, după ce zilele trecute rușii au bombardat Kievul, fiind rănite mai multe persoane în urma raidului aerian. Acum, exploziile au fost auzite în jurul orei 10:30, totul pe fondul unor alerte de raid aerian.

Cel puțin cinci explozii au fost auzite în jurul orei 10:30 (08:30 GMT) după ce a fost declanșată alarma aeriană, transmite AFP şi Reuters.

Șeful administrației militare din Kyiv, Serhii Popko, a declarat: „Conform informațiilor preliminare, în urma unui atac cu rachete asupra Kyivului, s-au înregistrat daune în districtul Pecerski. Un imobil rezidențial a fost afectat”.

Un corespondent Reuters a observat coloane de fum ridicându-se în partea de est a capitalei ucrainene.

Forțele aeriene ucrainene au anunţat că au interceptat două rachete balistice deasupra orașului Kyiv. El a menționat că rachetele au fost lansate din peninsula Crimeea, care este ocupată de Rusia.

Fragmente ale rachetelor au căzut în districtele Solomianski, Holosiivski și Dnipro.

Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, a declarat că Rusia a utilizat rachete hipersonice pentru a ataca Kyivul. „În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete și drone împotriva unei țări suverane”, a adăugat ea.

„Explozii în capitală. De urgenţă la adăpost!” a scris primarul oraşului Kiev, Vitali Kliciko, pe Telegram.Cel puţin două explozii au fost auzite în capitală. Sirena a sunat după producerea explozilor, precizează Ukrainskaia Pravda.

Fragmente de rachete rusești au deteriorat o clădire rezidențială din cartierul Pecersk din Kiev, relatează administrația militară regională a orașului.

Potrivit datelor preliminare, Rusia a atacat capitala cu rachete Onik sau Zircon lansate din Crimeea.

Sistemele Patriot de pe aeroportul Julianîi ar fi fost ținta, unele relatări sugerând că unul dintre „centrele de luare a deciziilor” a fost lovit. Se presupune că inclusiv clădirea Direcției Principale de Informații a Ucrainei a fost lovită, însă nu există o confirmare oficială până la publicarea acestei știri.

Forțele aeriene au anunțat amenințarea cu arme balistice la momentul declarării alertei aeriene.

Capitala Ucrainei a fost vizată de un atac susţinut şi săptămâna trecută. Noul atac intervine în condiţiile în care Moscova a trecut prin tragedia atentatului de vineri de la o sală de concerte, soldat cu 137 de morţi, pentru care organizaţia Stat Islamic şi-a asumat răspunderea, dar pe care Kremlinul, care a promis răzbunare, încearcă să-l pună pe seama Ucrainei.

Armata rusă a atacat în cursul nopţii regiunile Mikolaiv şi Odesa, existând victime şi pagube la instalaţiile energetice. În Mikolaiv sunt peste 10 răniţi, iar în Odesa nu funcţionează transportul electric, relatează presa ucraineană.

Duminică, Rusia a lansat un puternic atac aerian asupra Ucrainei. O țintă importantă a fost Kievul.

Una dintre rachete, care trebuia să lovească un obiectiv din vestul Ucrainei, a ajuns în spațiul aerian polonez. A pătruns 2 kilometri și a zburat 39 de secunde, după care s-a întors în spațiul aerian ucrainean.

Polonia spune că și-a activat forțele aeriene pentru siguranţa spațiului aerian.

Comandamentul operațional al forțelor armate poloneze (RSZ) a declarat: „Avioanele poloneze și aliate au fost activate.

„Au fost activate toate procedurile necesare pentru a asigura securitatea spațiului aerian polonez, iar RSZ monitorizează situația în permanență”, a adăugat acesta.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol