14 aprilie 2024, 20:12

Atac la ceremonia de comemorare a generalului Qassem Soleimani, asasinat de SUA în urmă cu patru ani

Peste 200 de persoane au fost ucise după două explozii care au avut loc lângă cimitirul din Iran unde se desfăşura o ceremonie de comemorare a uciderii generalului Qassem Soleimani de o dronă americană, a informat presa de stat iraniană, citată de Reuters.

Televiziunea iraniană de stat a relatat despre o primă și apoi o a doua explozie în timpul ceremoniei din orașul Kerman, din sud-estul ţării, anunţând că mai multe persoane au fost rănite.

Cele două bombe au explodat la distanță de zece minute și au fost detonate de la distanță, transmite presa oficială iraniană, care citează surse oficiale. Cele două bombe au fost ascunse în bagaje.

Mulțimea se adunase la mormântul fostului comandant iranian Qassem Soleimani din Corpul Gărzii Revoluționare Islamice, pentru a comemora patru ani de la uciderea acestuia de către SUA, în 2020, într-un atac cu drone.

Bilanțul victimelor continuă să crească. Sunt cel puțin 200 de morți și zeci de persoane rănite.

Televiziunea de stat a prezentat imagini cu salvatorii de la Semiluna Roşie care îngrijeau răniţii la fața locului.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că exploziile reprezintă un „atac terorist”. „Incidentul a fost un atac terorist”, a declarat la televiziunea de stat Rahman Jalali, viceguvernator al provinciei Kerman din sudul Iranului.

Qassem Soleimani a fost ucis în ianuarie 2020, la vârsta de 62 de ani, într-un atac american cu dronă în Irak. Figură-cheie a regimului iranian, el a fost, de asemenea, una dintre cele mai populare figuri publice ale țării.

După ce a servit în războiul dintre Iran și Irak din 1980-1988, Soleimani a avansat rapid în grad, ajungând să devină șeful Forței Qods a Gardienilor Revoluției, responsabilă de operațiunile externe ale Republicii Islamice. În momentul morții sale, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat trei zile de doliu național.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol