8 ianuarie 2023, 23:58

Atentat cu bombă chimică, dejucat în Germania

Un iranian în vârstă de 32 de ani a fost arestat în Germania în regiunea Ruhr fiind suspectat că a planificat un atentat terorist islamist cu substanțe chimice mortale, au declarat duminică oficialii germani. Potrivit biroului procurorului general, cetățeanul iranian ar fi obținut mai multe substanțe toxice pe care avea de gând să se folosească în acest scop, scrie tagesschau.de.

Iranianul este „suspectat că a pregătit un act de violenţă grav ameninţând securitatea statului procurându-şi cianură şi ricină în vederea comiterii unui atentat cu caracter islamist”, au precizat anchetatorii, adăugând că în cursul operaţiunii o altă persoană a fost reţinută şi plasată în arest. Potrivit WDR, ar fi vorba despre fratele suspectului.

Locuinţa iranianului din Castrop-Rauxel (Renania de Nord-Westfalia) a fost percheziţionată pentru a găsi eventuale „substanţe toxice” destinate comiterii unui atac, potrivit unui comunicat al Parchetului general şi al poliţiei din Münster.

Agenția germană de știri dpa a raportat că specialiștii care purtau costume anticontaminare au scos probe din casa bărbatului.

Potrivit cotidianului Bild, autorităţile germane au fost avertizate în urmă cu câteva zile de un serviciu de informaţii străin cu privire la ameninţarea unui atac cu „bombă chimică”.

 

Potrivit Institutului Robert Koch (RKI), ricina este repertoriată pe lista armelor biologice. Este fabricată din grăunțele plantei de ricin. În funcție de tipul de ingestie, este mortală – în 36 până la 72 de ore de la ingestie. Nu există antidot specific pentru acesta. La fel și cianura este foarte toxică, chiar și în cantitate mică poate fi mortală pentru om, scrie sursa citată.

Credit: Karsten Wickern/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol