23 iunie 2024, 10:24

Atenție! Fără acest document vacanța se poate încheia la frontieră

Documentul fără de care nu poți ieși din țară, multe familii și-au anulat vacanța pentru că nu îl aveau la frontieră. Fie că nu știau, fie că au fost neatenți, mulți români au avut surprize neplăcute legate de lipsa documentelor.

Chiar când au ajuns la punctul de control al frontierei, ei au fost nevoiți să se întoarcă acasă, după ce au aflat că nu dețin toate documentele necesare călătoriei. Părinții au fost cei care s-au lovit cel mai des de această problemă.

Dacă un părinte singur vrea să meargă cu copilul în vacanță în străinătate, trebuie neapărat să aibă procură. Potrivit datelor transmise de autorități, doar în acest an 1.800 de vacanțe s-au terminat la frontieră.

Anul trecut, din 6.000 de concedii anulate, 5.000 erau tocmai din această cauză, a lipsei actelor pentru minori.

„Aproximativ 5.000 au fost cetăţeni români minori din diferite motive: fie nu au avut document valabil de călătorie, fie însoţitorul nu a prezentat procură din partea părinţilor, a unuia dintre aceştia sau a reprezentantului legal. Sau am avut situaţii de cetăţeni care s-au prezentat doar cu o copie”, a transmis Cătălin Rusu, inspectorul general al Poliției de Frontieră.

De asemenea, chiar dacă sunt însoțiți de ambii părinți, copiii au nevoie de pașaport. Foarte mulți români se pare că nu au avut cunoștință de această lege. Așa că s-au prezentat la frontieră doar cu certificatul de naștere al copilului.

Legea spune că minorii cu vârste de și peste 14 ani pot călători în orice țară a UE, doar cu buletinul. Restul, cei sub 14 ani, au nevoie de pașaport.

De altfel, în ambele situații, copiii trebuie să fie alături de părinți. Iar dacă unul dintre aceștia lipsește, este necesară procură de la notar, nu mai veche de 3 ani.

De precizat și că în cazul în care destinația aleasă este din afara Uniunii Europene, obligatoriu este nevoie de pașaport pentru toată lumea.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol