24 august 2023, 5:40

Atenție la noua metodă de înșelăciune: o octogenară a pierdut aproape 30.000 de euro

De frica hoților, o femeie a dat unor escroci aproape 30.000 de euro într-un cimitir din Austria. Bătrâna, în vârstă de 84 de ani, a predat banii unui bărbat necunoscut la cimitirul din Halterdorf, un oraș situat în apropierea graniței cu Elveția.

Femeia a fost înșelată, după ce autorii necunoscuți au câștigat încrederea ei, vorbind cu ea la telefon timp de câteva zile.

Femeia în vârstă de 84 de ani a fost contactată pe telefonul fix de un bărbat necunoscut. Acesta era vorbitor de limbă germană și a pretins că este ofițer de poliție.

Interlocutorul susținea că a fost găsită o listă cu infractorii români arestați. Era consemnat faptul că bătrâna era singură în casă și că avea bani și aur, precum și 30.000 de euro în contul de economii.

În următoarele două zile, femeia a primit mai multe apeluri telefonice de la diverși presupuși polițiști, toți cu nume de familie germane. Escrocii i-au cerut să retragă 30.000 de euro și să aștepte indicațiile la domiciliu, anunță postul public de televiziune din Austria, ORF.

Pentru a câștiga și mai mult încrederea femeii, aceștia au îndemnat-o chiar să formeze numărul de urgență 133. Chiar în timpul convorbirii telefonice active.

Cu toate acestea, apăsarea numărului de urgență în timpul convorbirii telefonice nu a avut ca rezultat apelul de urgență corect. Linia telefonică a rămas activă, iar o altă persoană s-a dat drept operator de apeluri de urgență pentru a confirma informațiile furnizate de infractori.

După ce banii au fost retrași și aduși la domiciliu, autorii necunoscuți au explicat că ar trebui verificat dacă banii sunt falși și dacă trebuiau schimbați. În cele din urmă, femeia a fost instruită să predea banii cu o parolă la un cimitir din Dornbirn. Femeia a predat 29.100 de euro unui bărbat necunoscut la cimitirul din Hatlerdorf.

Chiar și după ce a predat banii, escrocii au continuat să o contacteze pe femeie și au promis că vor veni la ea acasă cu banii schimbați. Dar, brusc, convorbirile telefonice au fost întrerupte.

Poliția a dat publicității o descriere personală a bărbatului care a venit la întâlnirea cu femeia. Are o înălțime de aproximativ 180 cm, un ten închis și o constituție subțire. În momentul comiterii faptei, acesta purta pantaloni negri și un hanorac gri cu mânecă lungă și guler în formă de V. Poliția din Dornbirn solicită informații din partea celor care pot da noi indicii.

Pentru a preveni incidente similare, departamentul de investigații criminale emite sfaturi de prevenire. Cetățenii nu ar trebui să divulge niciodată informații despre obiecte de valoare, numerar sau solduri bancare prin telefon. Poliția nu va cere niciodată astfel de informații prin telefon.

Dacă cineva pretinde că este un ofițer de poliție la telefon și pune astfel de întrebări, apelul trebuie încheiat imediat. În mod similar, dacă persoana care sună cere să nu vorbească cu nimeni despre incident sau presupune că a avut loc o spargere în cartier sau un accident al unui membru al familiei și cere bani, apelul trebuie încheiat.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol