27 august 2023, 4:10

Atenție! Nivelul de testosteron s-ar putea modifica ca urmare a stilului de viață nesănătos 

Testosteronul, care este produs în testicule, afectează nu doar creșterea mușchilor și a părului, ci și calitatea vieții în general. Cercetările arată că bărbații au, în general, din ce în ce mai puțin testosteron cu fiecare deceniu care se adaugă.

Potrivit oamenilor de știință, acest lucru se datorează în principal unui stil de viață nesănătos și unei rate mai mari a obezității. Nivelurile scăzute de testosteron la bărbați se manifestă prin reducerea dorinței sexuale, mai puține erecții spontane, disfuncție erectilă și chiar impotență.

Bărbații ar trebui să fie atenți de asemenea și dacă resimt oboseală severă sau lipsă de motivație, au probleme de concentrare, mușchii le sunt slăbiți sau dacă sânii le cresc în mod disproporționat, scrie publicația Refresher din Slovacia.

Un stil de viață nesănătos, obiceiurile proaste, dar și diverse boli pot cauza lipsa sau dezechilibrul testosteronului. O scădere a acestuia poate fi cauzată de o tulburare tiroidiană, de depresie, obezitate, inflamații și leziuni, sau de consumul excesiv de opiacee.

„Bărbații care ridică greutăți și doresc să câștige rapid masă musculară folosesc uneori steroizi, care provoacă o scădere a producției de testosteron.

Scăderea poate fi cauzată și de stres, de consumul excesiv de alcool și alimente care conțin fitoestrogeni – de exemplu, produse din soia, susan și semințe de in”, explică Soňa Kiňová, profesor asociat de endocrinologie la Spitalul Universitar din Bratislava.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol