3 martie 2024, 8:40

Atenție! Patogenii profită de ocazie pentru a ne infecta. Chiar acum

Spitale pline de pacienți care strănută și tușesc. Grad complet de ocupare a secțiilor de medicină internă, a spitalelor de pediatrie și boli infecțioase.

După aproape doi ani de pandemie, perioadă în care am stat preponderent în casă, purtând măști în magazine, birouri sau clădiri, a venit timpul să ne relaxăm. Nu mai purtăm măști nici măcar în farmacii sau spitale, deși sunt încă obligatorii, avertizează ediția Newsweek din Polonia.

De asemenea, ne este adesea imposibil să păstrăm distanța socială. Trăim cu credința că pandemia de coronavirus s-a terminat, ba mai mult, uităm că în această perioadă a anului circulă și alte virusuri respiratorii amenințătoare.

„În această perioadă a anului, imunitatea noastră este scăzut în mod natural, dar anul acesta este și mai scăzută decât în anii pre-pandemie, deoarece am stat închiși luni bune, fără a lua contact cu virusurile, așa cum o făceam”, afirmă dr. Tomasz Dzieciątkowski, virusolog în cadrul Universității de Medicină din Varșovia.

Anul acesta ne confruntăm cu o așa-numită „epidemie compensatorie”. Încă suntem bolnavi și vom continua să ne îmbolnăvim de COVID-19.

În prezent, numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2 este la fel de mare ca la începutul pandemiei, din perioada dinaintea valului Alpha. Dar gripa, VSR-urile și alte virusuri respiratorii sunt, de asemenea, periculoase.

„Orice agent patogen va folosi această șansă pentru a ne infecta”,  a adăugat expertul.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol