2 mai 2024, 2:58

Atenție! Toxinele din intestin agravează obezitatea

Obezitatea este considerată cea mai frecventă afecțiune metabolică din lumea contemporană și se asociază, de foarte multe ori, cu boli cronice severe, inclusiv sindromul metabolic, artrită și unele tipuri de cancer.

În România, incidența obezității este de aproximativ 17% în mediul rural și 20 % în mediul urban, fiind mai frecventă la femei.

Conform The Guardian, un studiu recent a arătat că endotoxinele dăunează celulelor adipoase și conduc la creșterea în greutate. O nouă cercetare publicată în revista BMC medicine, ajută la clarificarea modului în care endotoxinele pot duce la obezitate și genera boli asociate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Endotoxinele sunt substanțe toxice prezente în interiorul pereților celulelor bacteriene și eliberate atunci când pereții se rup sau se dezintegrează.

Într-un intestin sănătos, endotoxinele fac parte din ciclul de viață al microbilor care joacă un rol cheie în sănătatea generală a omului. La persoanele obeze, însă, bariera intestinală este mai fragilă și se poate subția, permițând endotoxinelor să intre în sânge și, în consecință, în alte părți ale corpului.

Cercetătorii au evaluat 156 de persoane, dintre care 63 au fost clasificate drept obeze. Scopul studiului a fost înțelegerea modului în care endotoxinele contribuie la creșterea riscului de obezitate și diabet de tip 2.

Echipa a colectat probe de sânge și grăsime de la participanți, care au inclus și persoane cu obezitate care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică. Specialiștii au examinat cele două tipuri de țesut adipos: alb, care stochează energie, și brun, care folosește energie și este asociat cu activitatea metabolică, anunță TVR.

Experții au constatat că țesutul adipos alb la cei cu obezitate este mai puțin susceptibil să se transforme în brun, în comparație cu țesutul adipos al persoanelor slabe. Acest lucru poate fi cauzat de nivelurile mai ridicate de endotoxine găsite în sângele participanților cu obezitate.

Echipa a descoperit, de asemenea, că intervenția chirurgicală bariatrică a redus cantitatea de endotoxine din sângele participanților.

Studiul notează efectele chirurgiei bariatrice: „poate inversa daunele pe care intestinul nostru le poate aduce celulelor noastre adipoase, ceea ce în cele din urmă va avea un impact major asupra sănătății noastre”.

Cercetătorul principal Mark Christian, de la școala de știință și tehnologie a Universității Nottingham Trent, a declarat: „Fragmentele de microbi intestinali care intră în fluxul sanguin reduc funcția normală a celulelor adipoase și activitatea lor metabolică, care este exacerbată odată cu creșterea în greutate, contribuind la creșterea riscului de diabet.

Se pare că, pe măsură ce ne îngrășăm, depozitele noastre de grăsime sunt mai puțin capabile să limiteze daunele pe care fragmentele microbilor intestinali le pot provoca celulelor adipoase. Endotoxina din intestin reduce activitatea metabolică a celulelor adipoase și capacitatea acesteia de a deveni „celule adipoase brune”, care pot fi contribui la pierderea în greutate”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol